HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kırım Rusya’yı seçerse ne olur?

Kırım’da bölgenin geleceğini belirleyecek referandum başladı. Peki, Kırım Rusya sınırlarına girmeyi seçerse küresel ekonomideki etkisi ne olacak? Uzmanlar ihtimalleri değerlendirdi.

Kırım Rusya’yı seçerse ne olur?

Kırım’da bölgenin geleceğini belirleyecek referandum başladı. Peki, Kırım Rusya sınırlarına girmeyi seçerse küresel ekonomideki etkisi ne olacak? Uzmanlar ihtimalleri değerlendirdi.


Kırım’da kritik referandum süreci başladı. Kırım halkı Ukrayna’da mı kalmalı yoksa Rusya sınırlarına mı dahil olmalı buna karar verecek. Uzmanlar, Kırım’ın Rusya’ya katılmasının olası sonuçlarını değerlendirdi.


CNNMoney sitesinde yer alan bir analizde, Batı ülkelerinin Rusya’nın Kırım’a müdahalesinin kesinlikle Ukrayna’nın bağımsızlığını ihlal ettiği uyarısında bulunduğuna işaret edildi.


Almanya Başkanı Angela Merkel, Rusya’nın müdahalesinin “felakete yol açacağını” söyledi.


SOĞUK SAVAŞ VE YAPTIRIMLAR

Uzmanlar, referandumdan Rusya’nın çıkmasının ardından Batılı ülkelerin hiç zaman kaybetmeden Pazartesi itibarıyla Rusya’ya yaptırımlara başlayabileceğine işaret etti. Avrupalı ülkeler ve ABD’nin işe ilk olarak seyahat kısıtlamaları ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakın isimlere karşı varlık dondurmalarıyla başlayacağı belirtildi.


Rus hükümeti böyle bir şeyin yapılması durumunda karşılığını vereceklerini belirtmişti. Uzmanlar küresel ekonomide bu şekilde yeni bir Soğuk Savaşı’n çıkabileceğine ve bunun da Doğu Avrupa’daki kırılgan ekonomik iyileşmeye zarar vereceğine dikkat çekti.


EN ÇOK RUSYA ZARAR GÖRÜR

Analistler yaptırımlardan karşılıklı olarak zarar görüleceğini ancak Rusya’nın Batı’dan daha fazla etkileneceğini söyledi.


AB’nin Rusya’ya ihracatı GSYH’sinin yüzde 1’ine denk gelirken, Rusya’nın AB’ye ihracatı GSYH’sinin yüzde 15’ine denk geliyor. Rusya’nın eski Maliye Bakanı ve şu anda Putin’e ekonomi danışmanlığı yapan Alexei Kudrin bile sınırlı orandaki yaptırımların bile Rusya’da hem iç hem de dış yatırımlara zarar vereceğini söylemişti.


KREDİ HATLARI KAPANIYOR

Batılı bankalar Rus şirketlere sağladıkları kredi hatlarını kısmaya başladı. Kudrin’in Rus basınına yaptığı açıklamalarda, Rusya ekonomisinin bu yıl yaşanan gerilimden dolayı büyümeyeceğini belirtmişti.


RUS BORSASI DÜŞÜYOR

Yaşanan gerilim Rusya borsasına da büyük zarar verdi. Rusyanın temel gösterge endeksi yılbaşından bu yana yüzde 20 düştü.


RUBLE DEĞER KAYBEDİYOR

Rus rublesi de dolar karşısında rekor düşük seviyelere geriledi. Yatırımcılar yaşanan gerilimin etkisiyle Rusya’dan Ocak ve Şubat aylarında 33 milyar dolar çekti. Rus yatırım bankası Renaissance Capital’e göre bu rakam Mart sonunda 55 milyar dolara çıkabilir.


Danışmanlık şirketi Woodrow Wilson Center’ın analistlerinden Yaroslav Pylynskyi, “Rusya’nı günlük ihtiyaçları açısından büyük bir sorun ortaya çıkabilir” dedi.


ENERJİ KAYNAKLARI

Uzmanlar, krizin Kırım haricinde Ukrayna’nın diğer bölgelerine sıçramaması durumunda, büyük çaplı bir ticaret savaşının önüne geçilebileceği ve Rusya’nın Avrupa’ya enerji sağlamaya devam edeceğine işaret etti.

          • -
            Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler