Kirli suda yüzenlerin, kalp ve böbrek yetmezliğiyle seyredip ölümcül olabilen hastalıklara yakalanabildikleri kaydedildi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyiloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemalettin Aydın, havaların ısınmasıyla birlikte özellikle çocukların sağlık açısından riskli yerlerde yüzdüğüne dikkati çekti.
Kirli sudan, ishal, sarılık ve kana mikrop karışması yoluyla paraziter hastalıklar bulaştığını anlatan Aydın, şöyle konuştu: "Bu mikropların kana karışmasıyla tifo, hepatit A ve E, isal, kanama ve sarılıkla seyreden leptospira, özellikle fare idrarının kirlettiği sulardan bulaşan ve karaciğer, böbrek yetmezliğiyle seyredip ölümcül olabilen ikterohemorogika hastalığı ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle kirli sularda yüzenler, kalp ve böbrek yetmezliğiyle seyredip, ölümcül olabilen hastalıklara yakalanabilir. Özellikle çocukluk çağında ağız yoluyla bulaşan hepatit A, bu suların dışkıyla kirlenmesi sonucu insanları enfekte eder."