HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kış mevsimi, depresyon mevsimi

Uzmanların yaptıkları araştırmalara göre, mevsimlerin insanın ruh sağlığını büyük ölçüde etkilediği ve ruhsal bunalım olarak bilinen depresyonun kış mevsiminde arttığı ortaya çıktı.

Kış mevsimi, depresyon mevsimi

Türkiye Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Aytül Gürbüz, "Depresyonun özellikle belirli mevsimlerde ortaya çıkması ve her yılın aynı döneminde tekrarlaması, mevsimlerin ruh sağlığı üzerindeki etkisinin göstergesidir" dedi.

Her mevsimde moral bozacak bir şeyler olduğunu, fakat kış mevsiminde bunun oranının arttığını belirten Dr. Aytül Gürbüz, birçok insanın mevsimlere bağlı olarak ruhsal durumunun değiştiğini ve kış aylarında kendini durgun, isteksiz hissettiğini ifade etti. Gürbüz, "Mevsimsel depresyon daha çok kış aylarında görülür. Bunları izleyen ilkbahar ve yaz aylarında düzelme gözlenir. Bunda, gün ışığından yoksul kalmanın etkisi büyük. İsveç, Norveç gibi kuzey ülkelerinde gündüz periyodunun kısa olduğu mevsimlerde, depresyon daha sık olarak görülmektedir" diye konuştu.

DEPRESYONUN BELİRTİLERİ

Türkiye Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Aytül Gürbüz, depresyonun belirtilerinin ise cinsiyete göre farklılık gösterdiğini söyledi. Mevsimsel depresyonun özellikle yüksek enlemlerde yaşayanlarda, gençlerde ve kadınlarda daha sık görüldüğünü belirten Gürbüz, bu tür vakaların meydana geldiği kişilerin yüzde 60-90'ını kadınların oluşturduğunu ifade etti.

Dr. Aytül Gürbüz, mevsimsel depresyonun belirtilerinin aşırı uyuma, aşırı yemek yeme, bunlara bağlı olarak kilo alma, tatlı yiyeceklere karşı isteğin artması olduğunu belirterek, depresyon geçirenlerde çabuk tepki verme hali ve mevsimsel değişikliklere uyum güçlüğü görüldüğünü söyledi.

Depresyonun ciddiye alınması gerektiğini ifade eden Uzman Dr. Aytül Gürbüz, "Her ne kadar etkin mevsimsel olsa da sonuçta bir depresyon hali oluşmaktadır. Daha önce kış aylarında depresyona giren ir kişide tekrar kış geldiğinde depresyona gireceği beklentisi olabilir. Bu durum, kişinin moralini bozar, hastalığa teslim olmasına sebep olur. Özelikle kış mevsiminin olumsuz etkisini kaldırmak için, rahatsızlık çeken kişinin bakış açısını değiştirmesini sağlamak gerekir. Kışı da güzel yaşanacak bir mevsim olarak algılaması sağlanabilir. Ocak ayının ilk yarısında bu konuda örnek sayılabilecek günler yaşandı. Tüm yurdu kar kapladı. Günler boyunca yağan kar bir yandan yaşamı olumsuz etkilerken, bunun tadını çıkaranlar oldu. Karın olumsuz etkisiyle karamsarlığa kapılmak yerine bu durumu keyifli hale getirmek tabii ki, ruhsal durumu yansıdır" şeklinde konuştu.

NELER YAPILMALI?

Uzman Dr. Aytül Gürbüz, kış mevsimi nedeniyle dışarıda fazla vakit geçirilemediğini ve bu sayede ailelerin daha fazla bir araya geldiğine dikkat çekerek, "Birlikte geçirilen vakit daha çok olur. İnsanların kendilerine uğraş bulmaları, daha üretken olmaya çalışmaları, kendilerini bırakmamaları gerekir. Hayata nereden ve nasıl bakarsak öyle algılarız. Eğer karamsar ve olumsuz bir yerden bakarsak, hayatı öyle algılarız ve değiştirmek için de bir şey yapamayız. Ruhsal durumda olumsuzluk ortaya çıkar" dedi.

Kişinin olaylara ve hayata olumlu bakmaya çalışmasının, depresyona girme riskini azaltmadığını vurgulayan Gürbüz, şunları söyledi:

"Depresyona girmemek için çaba gösterilirse ve bir takım uğraşlar edinilirse de, depresyona girmek önlenemeyebilir. Bu durumda, bunların farkına varıp bir psikiyatristten mutlaka yardım alınmalı. Öncelikle depresyon, tedavisi çok kolay bir hastalıktık. Tedaviden kısa sürede sonuç alınabiliyor. Mevsimsel depresyonda kuzey ülkelerinde ışık tedavisi uygulanmaktadır. Ülkemizde kış aylarında bile gün ışığından çok uzun süre mahrum kalmıyoruz. En azından ülkemizin güneyi hemen hemen her zaman güneşli diyebiliriz. Bu açıdan bakıldığında toplum olarak şanslı sayılırız."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler