HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

KKTC Dışişleri ve Savunma Bakanlığı açıklaması

LEFKOŞA (İHA) - KKTC Dışişleri ve Savunma Bakanlığı dün AB Komisyonu'nun açıkladığı rapora dikkati çekerek, Rum tarafının AB'ye alınması halinde müzakere sürecinin sürdürülmesi imkanının ortadan kalkacağı uyarısında bulundu. Bakanlık, Avrupa Konseyi'ni, AB ile müzakereleri yürüten hükümetin Rum tarafının hükümeti olduğu, yetkisi ve egemenliğinin KKTC sınırlarında sona erdiği ve Kıbrıs Türk halkını temsil etmediği konusunda da uyardı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, AB Komisyonu'nu yaktığı yeşil ışığın Rum tarafını doğrudan görüşmelerde büsbütün uzlaşmaz kılmaktan öte bir fayda sağlamayacağı vurgulanarak, Rum tarafının AB'ye üyeliği kararı alındığı takdirde, müzakere sürecinin sürdürülmesi imkanının ortadan kalkacağı, Kıbrıs'ın bölünmüşlüğünün kalıcı kılınacağı ve AB'nin gündemine Doğu Akdeniz'deki sürekli istikrarsızlığı da ithal edeceği ifade edildi.

GÜNEY KIBRIS'IN AB'YE ALINMASI HUKUKA AYKIRIDIR Dışişleri ve Savunma Bakanlığı açıklamasının tam metni şöyle:
"Avrupa Birliği Komisyonu'nun 9 Ekim 2002 tarihinde aday ülkelerle ilgili olarak açıkladığı raporda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin siyasi kriterleri yerine getirdiği, uyum müzakerelerini tamamlama aşamasına geldiği kaydedilmekte ve bir anlamda Aralık ayında toplanacak Avrupa Birliği Konseyi'ne üyelik için yeşil ışık yakılmaktadır.
Bu konuda nihai kararını verecek Avrupa Birliği Konseyi'ni bir kez daha uyarmak isteriz. Avrupa Birliği ile müzakereleri yürüten hükümet Rum tarafının hükümetidir. Yetkisi ve egemenliği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırlarında sona ermekte, Kıbrıs Türk halkını temsil etmemektedir. Kıbrıs'ın, 1959-60 Antlaşmaları uyarınca Türkiye ve Yunanistan'ın birlikte üye olmadıkları ekonomik ve siyasi birliklere, uluslararası kuruluşlara katılması hukuka aykırıdır.

Avrupa Birliği Komisyonu'nun üyelik yolunda yaktığı yeşil ışık Rum tarafını doğrudan görüşmelerde büsbütün uzlaşmaz kılmaktan öte bir fayda sağlamayacaktır.
Nihayet Rum tarafının, Avrupa Birliği üyeliği kararı alındığı takdirde, müzakere sürecinin sürdürülmesi imkanı ortadan kalkacak, Kıbrıs'ın bölünmüşlüğü kalıcı kılınacak, 'Kıbrıs' gibi sorunlu bir üyeyi bünyesine alan Avrupa Birliği'nin gündemine Doğu Akdeniz'deki sürekli istikrarsızlığı da ithal ettiği görülecektir.
12-13 Aralık 2002 tarihinde Kopenhag'da yapacağı Konsey toplantısında Avrupa Birliği'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile ilgili üyelik kararını alırken bir yanılgıya düşmeden bütün bu hususları gözönünde tutmasını ümit etmekteyiz."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler