LEFKOŞA (A.A) - KKTC'nin 26. kuruluş yıldönümünün resmi kutlamaları, Talat'ın Bayrak Radyo Televizyonundan yaptığı konuşmayla başladı.
Kıbrıs Türk halkının kendi kendini yönetmesinin somut ifadesi olan KKTC'nin 26. kuruluş yıldönümünü kutlayan Talat, "Bugün KKTC'nin yeni bir yıldönümünü daha kutluyoruz. Kendi kendimizi yönetme ve uluslararası ilişkiler geliştirme iktidarına sahip olduğumuzu ve Kıbrıs sorunu başta olmak üzere, karşı karşıya bulunduğumuz sorunların çözümlenmesini sağlama yetisine haiz bir halk olduğumuzu bütün dünyaya gösteriyoruz" dedi.
Elli yılı aşkın süredir özgürlük ve barış mücadelesi verdiklerini, gelinen aşamada kat edilen yolun yeterli olmamakla birlikte, yine de ışıklarla dolu bir yol olmaya devam etiğini ifade eden Talat, bunda tüm halkın katısı bulunduğunu, tüm dünyanın haksızca uyguladığı izolasyonlara, çeşitli engellemelere karşı dimdik ayakta durmak için insanüstü çaba harcandığını kaydetti.
Talat, Türkiye'nin de verdiği destekle, hem kendi iç sosyal barışlarını canlı ve diri tutmaya, hem de bölgede tüm dünyada etkin barış savunucusu olmaya devam ettiklerini belirtti.
-"KKTC AYRILIKÇILIK İÇİN KURULMADI"-
KKTC'nin, Rum liderliğinin propagandalarında iddia ettiği gibi ayrılıkçılık için kurulmadığını, daha kuruluş zamanındaki bildirgesinde, federal bir Kıbrıs cumhuriyeti içinde iki halkı birleştirmeyi öngören bir hedefi benimsediğini kaydeden Talat şunları söyledi:
"Bu kuruluş yıldönümünde, tüm dünyayla birlikte Kıbrıslı Rum muhataplarımıza, KKTC'nin kuruluş bildirgesindeki iyi niyet mesajını bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Bu tarihi günümüzü, Kıbrıslı Rumlara ve herkese barış mesajımızı bir kez daha ileterek kutlamak istiyorum.
Tüm iyi niyetimize rağmen devletimizi dünyaca tanınan, özgürce uluslararası ilişkiler kurabilen, 21. yüzyılın çağdaş ölçütlerinde kabul gören bir devlete dönüştürememenin hüznünü yüreğimizde hissediyoruz. Şayet aklımızı, şimdi burada, çeyrek yüzyıldan fazla zamandır devam eden bu tanınmama sorununu nasıl aşabileceğimiz konusunda yoruyorsak, demek ki yapmamız gereken ciddi hesaplaşmalar, daha çok işler vardır."
-MÜZAKERELER-
Kıbrıs müzakerelerini Türkiye'nin tam desteğiyle ve KKTC'nin yasal organlarının kararları ve katılımıyla sürdürdüğünü anlatan Talat, şöyle devam etti:
"KKTC olarak, Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunması için geçekten çok yoğun, ama sessizce ve temkinli bir uğraş veriyoruz. Kıbrıslı Rum muhataplarımızla sürdürdüğümüz görüşmelerde, sürecin hızla ilerlemesi için çalışan ve çözüme ilgi gösterenleri katkı koymaya teşvik eden bir strateji izliyoruz.
Böylesine aktif bir politika izlememizin başlıca nedeni, Kıbrıs Türk halkının çözüme olan ihtiyacıdır. Biliyoruz ki, Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğü, Kıbrıs Türk halkının dünyayla yaygın ilişkiler kurmasını engelliyor. Kıbrıs'ta halen bir anlaşmaya varılamaması, Türk-Yunan ilişkilerini zehirliyor. Türkiye'nin AB yolunda ilerlemesini, bölgesel gücünü kabul ettirmesini köstekliyor."
KKTC Cumhurbaşkanı Talat, "yıllanmış bir sorun olan Kıbrıs sorununun, her türlü gelişmeyi olumsuz etkileyen kronik bir hastalık olduğunu" belirterek, "Bu hastalıklı durumdan çıkarak bütün dünyaya örnek olmaksa bize düşen bir görevdir. Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıslı Rumların, Türkiye'nin, Yunanistan'ın, AB'nin, Doğu Akdeniz'i paylaşan bütün halkların ve dünyanın toplumlarının Kıbrıs sorunundan kurtulma hakları vardır" diye konuştu.
-ULUSLARARASI KONJONKTÜR-
"Kıbrıs sorununun uluslararası sorun olduğunu ve uluslararası konjonktürden birinci derecede etkilendiğini" kaydeden Talat, "Kıbrıs Türk halkının, bu adadaki geleceğini garanti altına alma mücadelesini sürdürürken, güncel hedef ve davranışlarımızı uluslararası konjonktürü ve güçler dengesini düşünerek saptamalıyız. Gerçekleri dikkate almazsak, kendi varoluş mücadelemize ciddi zararlar veririz" dedi.
Geçmişte böyle hataların çok yapıldığını ifade eden Talat, "Çözüm için muhasebe yapacak ve Kıbrıs Türklerinin eşit bir ortak olarak kendi kendini yönetme hakkını garantiye alan güvenli bir çözüme mutlaka ulaşacağız" diye konuştu.