HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Klima kullanımına dikkat

Uzmanlar kış aylarında ısınma amaçlı kullanılan klimaların yanlış kullanım sonucu, "kronik alerji" gibi ciddi hastalıklara davetiye çıkardığı uyarısında bulundu.

Klima kullanımına dikkat

Yaz aylarında olduğu gibi kış aylarında da yararlanılan klimaların, yanlış kullanım sonucunda ciddi hastalıklara davetiye çıkardığını belirten Mardin Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Devrim Emel Alıcı, klimaların başta solunumla ilgili olmak üzere tekrarlayan hastalıklarda artışa yol açtığını söyledi. Düzenli bakımı yapılmayan klimalarda küf mantarların, bakterilerin ve tozların birikmesine bağlı ani ve kronik alerjik hastalıkların ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Dr. Alıcı, "Isınayım
derken klima ile birlikte içeri giren havanın solunmasından kaynaklanan hastalıklar, karşımıza gribal enfeksiyon benzeri ateş, baş ve kas ağrıları, halsizlik olarak çıkabilir. Bu hastalıklar tedavi edilmediği sürece astım, alerjik nezle ve nadir de olsa ani veya sinsi alerjik zatüreye dönüşebiliyor. Sonrasında nefes darlığı, öksürük, balgam yakınmalarına kadar ilerleyebilir. Ani alerjik hastalıklar ve nadir olan alerjik zatüre dışında, gene nadir olan müzmin alerjik zatüre daha sinsi ve uzun süren giderek artan halsizlik, nefes darlığı, sıkışma hissi, öksürük gibi yakınmalarla ortaya çıkabilir" dedi.

Alerjik hastalıklar dışında, bazı viral ve bakteriyel hastalıkların da özellikle uygun bakımı yapılmayan veya eskiyen klimaların yaydığı havadan kaynaklanabileceği uyarısında bulunan Dr. Alıcı, "Klimaların neden olduğu bu hastalıkların önlenmesinde, klimaların bakımlarının ve temizliklerinin düzenli yapılması önemlidir. Aşırı soğuk ortamdan hızlı bir şekilde aşırı sıcak ortama geçmek bazı hastalıkların riskini ciddi anlamda artırmaktadır. Klimaların belirli zaman aralıklarında yavaş yavaş ısısını artırarak kullanılması gerekir. Klimaların bilinçsiz kullanılması, üst solunum yolu hastalıkları ile yüz felci ve burun kanamalarına yol açabilir. Bir an önce ısınmak isteyen vatandaşlar klimalarının ayarını birden en sıcak konuma getiriyorlar. Oysa, klimalar belirli zaman aralıklarında yavaş yavaş derece yükseltilerek kullanılmalıdır. Böylece vücudun ısı değişikliğine adaptasyonuna izin verilir" şeklinde konuştu.

Kış mevsiminde soğuk havaya uyum sağlamak için vücudun daha fazla enerji harcadığını kaydeden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Devrim Emel Alıcı, "Bu enerji karşılanmadığında da vücut direnci düşüyor ve vücut enfeksiyonlara yatkın hale geliyor. Klimaların yaydığı mikroplar da direnci düşen vücut üzerinde hemen etkisini gösterebiliyor. Böylece bronşit, astım atağı gibi sağlık sorunları daha sık görülüyor, hava kirliliği de soğukla birleştiğinde sorun daha da tehlikeli bir hal alıyor. Bununla birlikte soğuğun tetiklediği diğer göğüs hastalıkları KOAH, zatüre gibi ağır seyreden hastalıklar ortaya çıkmaktadır" dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler