İSTANBUL (İHA) - Popüler kültür ürünlerinden müzik videolarının, hedef kitle olarak belirlediği gençlerin, tüketim kalıplarından duygusal ilişkilerine kadar olan hayat tecrübeleri üzerinde olumsuz etki yaptığı bildiriliyor.
Uzmanlar, popüler şarkıların tanıtılması amacıyla, müzik endüstrisi tarafından üretilen ve bir şarkının söz dahil, müzikal unsurlarını görselleştiren bir form olan müzik videolarındaki (klipler) mesajların çoğu zaman şiddet, saldırganlık ve cinsellik öğeleri içerdiğini, hatta daha da ileri gidilerek, intihar olgusunun dahi işlenebildiğini kaydediyor.
Müzik videolarının, içerisinde belli bir ideolojik görüşü barındıran güçlü görsellikleri ile izleyiciye yorum şansı veren, pembe dizi benzeri içerikleriyle tekrar tekrar izlenme şansı oluşturduğuna dikkat çeken uzmanlar, tekrar tekrar izlenme ihtimalinin de etkiyi artırdığını belirtiyor.
ÜRÜN REKLAMI BOMBARDIMANI Televizyonlarda yer alan müzik videolarının, hem kesintisiz yapılan yayınları masrafsız doldurmanın bir aracı, hem de genç izleyicileri ekran başına çekmenin bir yolu olduğunu vurgulayan uzmanlar, "Ekran başına çekilen genç de, kendisine yönelik yoğun bir ürün reklamı ile karşı karşıya kalmaktadır. Müzik videolarının tekrar tekrar yayınlanmasının sebebi, şarkıyı ve şarkıcıyı tüketicilere benimsetmek ve ürünü satın almaya yöneltmektir" diyorlar.
Uzmanlar, müzik videolarının verdiği mesajların, gençleri tüketime yöneltmek olduğunu ifade ederek, blucin, cep telefonu, kaset ve CD, spor ve güzellik malzemelerinin reklamlarının en çok, müzik televizyonlarında yayınlanmasının da bir tesadüf olmadığını hatırlatıyor. Uzmanlar, bu tür reklamların, gençlerin tüketim kalıpları üzerinde oldukça etkili olduğunu, gençlerin bir taraftan marka tutkunu haline getirilirken, diğer taraftan fazla tüketime yönlendirildiğini belirtiyor.
GENÇLERİN ÇOĞU MTV İZLİYOR
Bu arada, 1981 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde yayına başlayan ilk müzik kanalı MTV'yi, gençlerin yüzde 80'inin izlediği belirlendi. Kaliforniya eyaletindeki bir okulda yapılan araştırmanın sonucuna göre, gençlerin yüzde 62'si bilgilenme ve öğrenme, yüzde 15'i zaman geçirmek, yüzde 11'i okul ve aile ile ilgili sorunlarından kaçmak ve yüzde 8'i de sosyal iletişim için MTV'yi seyrediyor. Gençlerin, 'bilgilenme ve öğrenme'den kastettiklerinin ise şarkıcılar, şarkılar, tarzlar, yaşama stilleri, moda v.s. hakkındaki bilgileri almak olduğu kaydediliyor.
KLİPLERDE CİNSELLİK VE ŞİDDET Bir başka çalışmada ise, MTV televizyonunda yayınlanan müzik videolarının yüzde 75.9'unda cinsellik öğeleri bulunduğu belirlendi. Bunların yüzde 50'si flört etmek ve üstü kapalı dokunma, yüzde 20'si açıkça dokunma (okşamak, sıvazlamak), yüzde 10'u sarmaş-dolaş olmak veya kucaklamak, yüzde 13'ü de öpüşmek şeklinde. Cinselliğin yüzde 70'inin karşı cinsle, yüzde 26.4'ünün aynı cinsle, yüzde 3'ünün ise geleneksel olmayan diğer davranış biçimleri içinde görüldü.
MTV'de yayınlanan müzik videolarındaki duygu içeren davranış ve eylemleri tespite yönelik çalışmada ise, erkek karakterlerin kadınlardan daha maceracı, saldırgan, otoriter, aldatıcı ve sert oldukları, buna karşılık kadınların hassas, bağımlı, ürkek ve bakıp koruyucu konumda gösterildikleri ve kadınların üçte birinin açık saçık giysiler giydikleri tespit edildi.
Diğer taraftan, ABD'de gerçekleştirilen ve müzik videolarındaki şiddet ve saldırganlığın araştırıldığı bir çalışmada, 166 müzik videosunun yüzde 56'sında şiddet içeren davranışlar bulunduğu tespit edildi.