ANKARA (ANKA)- Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, "her belediye bir kültür merkezi" projesi ile sadece kültürel etkinlikler değil, düğünlerin de sağlıklı olarak yapılabileceğini söyledi.
Koç, Ayasofya'nın dünyanın 7 harikası arasına girememesini ise "Bu UNESCO'nun değil, bir sivil toplum kuruluşu hareketi. Bu nedenle yapılan oylamanın benim için hiçbir önemi yok" dedi. Atilla Koç, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin alanındaki uzman mimarlarına, yörelerine arsa ölçeklerine ve nüfus ihtiyaçlarına göre, birkaç çeşit tip Kültür Merkezi projesi çizdirerek, bütün beldelerin ve ilçelerin birer kültür merkezine sahip olmalarının sağlanacağını kaydetti.
Koç, "her belediye bir kültür merkezi" projesi gerçekleştireceklerini ifade ederek, bu proje ile toplumun kültürel hayata katılımının sağlanması ve kültürün toplumun tüm katmanlarına yayılmasının amaçlandığını dile getirdi. "Artık sadece kültürel etkinlikler değil, bu çok amaçlı mekanlarda düğünler bile sağlıklı olarak yapılabilecek" diyen Koç, Türkiye'nin kültür merkezi açısından envanter tespit çalışmalarına başlandığını kaydetti. Bu çerçevede, Türkiye'deki özel tiyatroların, mahalli koroların, mahalli toplulukların başta mekan problemlerini çözmek üzere desteklenmelerini sağlayacaklarını kaydeden Koç, önümüzdeki günlerde sağlanacak yeni kaynak ile özel tiyatrolara geniş bir biçimde katkı sağlanacağını bildirdi.
DÜNYADA İLK
Yazma eserlerin dijital ortama aktarılmaya başlandığına ve 192 bin 552 eserden 170 binini dijital ortama aktarıldığına işaret eden Koç, dünyada bir ilki gerçekleştirerek dijital ortama aktarılan bu eserlerin belli kurallar çerçevesinde internet üzerinden dünyaya açılacağını duyurdu. Koç, bütün kütüphanelerin otomasyon sistemi ile birbirine bağlanma çalışmalarının da devam eteğini belirterek, bundan böyle hangi kitabın hangi kütüphanede olduğunun rahatça bulunabileceğini söyledi. Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Ahmet Arı ise, şu anda Kültür ve Turizm Bakanlığı kütüphanelerinde 13 milyon kitap bulunduğunu, bunların 2 milyon 600 bininin bilgisayar ortamına aktarıldığını her gün 10 bin kitabın aktarım işlemlerinin devam ettiğini bildirdi.
TURİST SAYISINDA 2005'İN İLK ALTI AYI AŞILDI
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Koç, rekor olarak anılan 2005 yılının ilk 6 ayında 8 milyon 558 bin 25 turistin Türkiye'yi ziyaret ettiğine, bu sayının 2006 yılının ilk 6 ayında 7 milyon 876 bin 153'e düştüğüne, ancak 2007 yılında rekor yıl olan 2005'in ilk 6 ayının geçilerek 9 milyon 184 bin 324 rakamına ulaşıldığına değindi.
ÖZAL'A TEŞEKKÜR
Aydın'daki seçim çalışmalarının iyi gittiğini de söyleyen Atilla Koç, Turgut Özal'a da teşekkür ederek, "Kırsalda oturan insanların bile bugün her şeyden haberi var. Özal döneminde televizyonların özelleşmesi sağlandı. Bu nedenle rahmetli Turgut Özal'a teşekkür ediyorum" dedi. İsmini vermediği bir siyasi partiyi "agresif" olarak değerlendiren Koç, bir tek o parti hariç, seçim döneminde hiçbir siyasi partiyle sorun yaşanmadığını seçim gezilerinin de güzel gittiğini ifade etti.
"YA TUZ KOKARSA"
Ayasofya'nın dünyanın 7 harikası arasına girememesi konusunu da değerlendiren Koç, bunun bir sivil toplum kuruluşu hareketi olduğunu ve yapılan oylamanın hiçbir önemi olmadığını söyledi. Koç, "Benim için önemli olan ben Ayasofya'yı, Sultanahmet'i, Topkapı Sarayı'nı koruyabiliyor muyum koruyamıyor muyum? Bakın Topkapı Sarayı'nın içine koruma memurları gecekondu yapmış. Çıkın dedik onlarda bölge idare mahkemesine gitmişler. Oradan da çıkmayın kararı çıkmış. Atalarımız ne demiş et kokarsa tuzlayın ama ya tuz kokarsa..." diye konuştu.