HABER

Köksal Toptan Atatürk'ün rotasından seslendi

ANKARA GEMİSİ/SAMSUN (ANKA) –Besti Karalar bildiriyor– TBMM Başkanı Köksal Toptan, Ergenekon davasının en kısa sürede sonuçlandırılması gerektiğini bildirdi. Toptan "Yargılamanın süratli şekilde yapılması, yargılama yapmak kadar önemlidir. Çok klasik hale gelen bir söz vardır. Gecikmiş adalet adalet sayılmaz. O nedenle yargılamayı yapan yargı erkinin dışındaki insanlar olarak yapmamız gereken bu yargılamanın olabilecek en kısa zamanda süratlendirilip sonuçlandırılmasını istemek dilemek olmalıdır" dedi.

Toptan gazetecilerle sohbetinde Ergenekon gözaltılarına ilişkin görüşünü bir soru üzerine şöyle açıkladı:
"Ben onu yapmaya çalışıyorum. Ama bunun dışında yargılama sürecine müdahale etmek etkileme amacıyla müdahaleler hem anayasa hem de yasalarımıza göre suçtur. Deliler mahkeme tarafında takip edilecektir. Tartışılan konularda Yargıtay'ın pek çok kararları var. Kuşkusuz onlara bakılacaktır. Benim burada söyleyebileceğim yargılama aşamasında soruşturmanın hızlı bitmesine çok dikkat edilmesi gerektiğidir. Falan falancayla ilgili daha belgeler bilgiler savcılarımızın eline geçmeden gazetelerde yayınlanıyor. Bu doğru değil. Buna herkesin özen göstermesi lazım. Ama savcılarımızın da suç teşkil eden bu eyleme karşı soruşturma başlatmaları lazım. Soruşturmanın gizliliği ilkesini koruması gerekir. Bunun dışında yargıya güvenmemiz lazım yapacağımız başka bir şey yok. Sonuçta bizim yasama organı olarak kendimizi mahkeme yerine koyup sen çekil kenara bakayım yanlış yapıyorsun biz yargılama yapacağız deme hakkımız yok hükümetin böyle bir şey deme hakkı yok. Böyle olunca yargının en doğru karar vereceğine inanmamız ve beklememiz lazım."

-DOKUNULMAYACAK MADDELER KANUNLA BELİRLENİR-
Köksal Toptan Anayasa değişikliği konusunda umutlu olup olmadığına ilişkin soruya şu yanıtı verdi:
"Ben size dört sene evvel dedim ki Türkiye yeni bir anayasa yapmalıdır, bu Anayasa'yı yapmak için Anayasa yapıcı meclis kurulmalıdır. Şimdi bunu hocalar söylüyor. DİSK Genel Başkanı Çelebi söylüyor. Nasıl kurulur, bir kanun çıkarırız deriz ki ‘Bakın endişeler var ya yeni bir anayasa yapılırsa anayasanın ilk üç, dört maddesi kalır, şu olur bu olur' kanunla deriz ki ‘Cumhuriyetin temel nitelikleriyle ilgili mevcut anayasanın şu şu maddeleri dışında yeni bir anayasa veya o hükümleri korumak üzere yeni bir anayasa yapımı için anayasa yapımcısı bir meclis kurulur' deriz. Tartışılabilir tabi, yüz tanesi seçimle gelir, elli tanesi çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcisi olarak gelir. İki sene de süre veririz. Yepyeni bir anayasa yapar, bu tartışmaların hepsini ortadan kaldırma imkanı buluruz."
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Kurucu Meclis oluşturulmasına destek vereceğinin söylenmesi üzerine Toptan, "Hiçbir şey yapmıyor" dedi.
Cumhurbaşkanı görev süresiyle ilgili soru üzerine Toptan, "Bir anayasa değişikliği mi, bir yasa değişikliği ile çözülür mü. Onu bilemiyorum ama biz yasa koyucu olarak bunu netleştirmezsek o zaman YSK kendi yorumuna göre seçim zamanı geldiği zaman nasıl yorumluyorsa dört sene mi, beş sene mi yorumluyor ona göre süreç başlatır. Fakat bizim cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili zaten kanun çıkarmamız lazım. Anayasa değişikliği yapıldı ama cumhurbaşkanı seçim usulleriyle ilgili değişiklik yapmadık, o konuda mutlaka hani bugün günlük tartışmaların dışında mutlaka karar vermemiz gereken önemli hususlar var. Bir tanesi bu seçim süreleriyle ilgilidir. Benim düşüncem, bizim kendi bürokrasimizin kanaati meclisin görev süresinin 4 yıl olduğu şeklinde. Cumhurbaşkanlığı süresi de 5 yıl" diye konuştu.

-CİNDORUK YORUMU VE MERKEZ SAĞ-

Hüsamettin Cindoruk'un DP Genel Başkanlığına seçilmesine "Hayırlı olsun" diyen Toptan, merkez sağda bir boşluk bulunup bulunmadığına ilişkin soruya "Merkez sağ düşüncesinde olan insanlar şu anda bir yere hapsedilmiş değil. Bir yerde bunlar beklemiyorlar veyahut bekletilmiyorlar. Bunlar seçim geldikçe gidiyorlar oy kullanıyorlar bir tercihte bulunuyorlar. Bir partinin siyaset yelpazesinde nerede bulunduğuna karar veren siyasi iradelerdir, halktır" karşılığını verdi.

-ERGENEKON, DOMUZ GRİBİ, TELEFON DİNLEMELERİ-
TBMM Başkanlığı seçimlerinin birinci turunun 4 Ağustos'ta yapılacağını, seçimlerin 8 Ağustosta biteceğini kaydeden Toptan, "Sizden başka aday söz konusu mu?" şeklindeki soruya "Meclis tatilde olduğu için zaten benim dışımda aday olursa ben işleme koymam" diye esprili yanıt verdi. Toptan, "Ben görevimi tarafsız yapmaya çalışan bir meclis başkanıyım. Bana verilen oylar da zaten benim öyle davranmamı gerekli kılıyor. Kendime yakıştıramam öyle bir güvene aykırı hareket etmeyi. Ama sonuçta ben bir parti milletvekiliyim. Böyle bir karar verilirken bu siyasi bir karardır. O partinin yöneticileri genel başkanı da konuşur. Buna göre bir yol haritası çizilir ve devam edilir, benim olmam veya olmamam hiç önemli değil" diye konuştu. Son kabine değişikliğine ilişkin de Toptan, "Her kabine değişikliğinde burukluklar olur bunlar işin doğasında vardır. Ama bu burukluklar da çok kısa zamanda atlatılır ben şimdiye kadar bakan olamadım diye küsüp gidene rastlamadım. Doğrusu odur. Ama siyaset yapan herkes milletvekili olan herkes doğal olarak bakanlık ister, özler, hayal eder. Ona saygı göstermek lazım. Olamadığı zaman da onun hayal kırıklığı yaratması da çok doğaldır. Ama devam etmez" dedi. Mehmet Ali Şahin veya Hüseyin Çelik'in Meclis Başkanı adaylığının konuşulduğunun anımsatılması üzerine Toptan, "Bütün arkadaşlarım yapabilirler. En az benim kadar iyiler" karşılığını verdi.
Toptan diğer bazı konularla ilgili sorular üzerine açıkladığı görüşleri özetle şöyle:
-Telefonlarınız dinleniyor mu, Sayın Büyükanıt'ın istihbarat rekabeti konusundaki sözlerine ne diyorsunuz?:
-Benim telefonumun dinlenilmesinde hiçbir mahsur yok. Burada ne konuşuyorsak telefonda da aynı şeyleri konuşuyorum tabii olumsuz hava var kamuoyunda ama ben çok yaygın bir şekilde telefon dinleme olduğuna inanmıyorum, inanmak istemiyorum. Fakat öyle bir hava var bunun giderilmesi lazım. İnsanların konuşmalarında kendilerini rahat hissetmeleri lazım. Sayın Büyükanıt'ın sözleriyle ilgili değerlendirme yapmam doğru değil. Yalnız güvenlik güçlerimiz kendi aralarında zaman zaman rekabet yaşadığı tartışma konusu olmuştur o nedenle bir güvenlik müsteşarlığı şimdi kuruluyor, temel harekat noktası da zannediyorum zaten o. İstihbarat birliği meydana getirecek. Telefon dinlemelerinin başka delillerle desteklenip desteklenmediği konusunda kimsenin elinde bir bilgi ve belge yok. O nedenle yargılama süresini beklemek lazım. Yargıtay'ın o konudaki kararları yeni de değil. Mutlaka yan delillerle desteklenmesi lazım" dedi. Toptan, ortam dinlemelerine ilişkin de "Birtakım konuşmalar yasal çerçeve dışında oluyor. Teknoloji o kadar gelişiyor ki insanları birbirini dinlemesi çok kolaylaşıyor öyle anlaşılıyor. Onu da ne yapabilirsiniz bilmiyorum. Mahkemeden izin alıp da yapmıyorlar. Ha o teknolojik imkanları kullanmak Denizli'de biri yapıyormuş bana da gönderdiler. İşte şurasına koyarsan dinlemeyi engelliyormuş diye. Ben de koydum telefonun şarjı bitti sonra da attım onu.

En Çok Aranan Haberler