HABER

Kölelik geri döndü!

Batı Afrika ülkesi Fildişi Sahili’nde 2 liderin 2002’den beri süren sürtüşmesi insanlık dramına yol açtı. Ülkeden dünya medyasına her gün kölelik zamanından kaldığı sanılan görüntüler akıyor.

BM ve Fransa’nın desteğini alan ve kasım ayındaki tartışmalı devlet başkanlığı seçiminin galibi ilan edilen Alassane Ouattara, ülkeyi demir yumrukla yöneten Laurent Gbagbo’yu köşeye sıkıştırdı. Sarayındaki korunağına sığınan Gbagbo direniyor.

Sığınaktan savaşıyor

SIĞINAĞA kendisi ve ailesine aylarca yetecek yiyecek ve su depolayan Gbagbo, hâlâ devletin resmi başkanı olduğunu iddia ediyor. Fransa’nın, eski sömürgeleri olan ülkesinin başına da yeniden kendisinin getirileceği ümidini koruyor. Laurent Gbagbo’nun etrafının çevrili olmasına rağmen dışarıdaki adamlarını kontrol etmeyi sürdürdüğü dün Abidjan’da Ouattara’nın karargâh kurduğu otele roketli saldırı düzenlenmesiyle ortaya çıktı. BM ve Fransa’ya ait askeri helikopterler, Gbagbo’nun konutu ve başkanlık sarayındaki ağır silahları hedef alan füze saldırıları düzenledi. Saldırılarda Gbagbo’nun konutunun kısmen yıkıldığı bildirildi.

Diri diri yaktılar

Ancak Gbagbo’nun uluslararası toplumun desteğini alması mümkün görünmüyor. ABD Başkanı Barack Obama’dan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’e kadar bütün batılı liderler “Gbagbo gitmeli” diyor. Yerine geçecek olan Ouattara’nın, Gbagbo’dan daha demokratik bir lider olacağı ise kuşkulu. Zira ülkede insan hakları gözlemcilerine göre Ouattara yanlısı milisler ülkenin pek çok bölgesinde sivil halka kan kusturdu. İnsan Hakları Gözlem Örgütü’nün bildirdiğine göre Ouattara milisleri yüzden fazla sivilin ölümüne, binlercesinin yaralanmasına yol açarken, kadınlara tecavüz ettiler, yüz binlerce insanın ülkeden kaçmasına yol açtılar. Örgüt ayrıca bulunan cesetlerden bazılarında diri diri yakıldıklarına dair izler bulunduğunu da ekledi.

Esirler balık istifi

m Ouattara milislerinin eline geçen Gbagbo askerleri de kötü muameleden payını aldı. Ouattara milislerine esir düşen askerler, Abidjan’ın kuzeyinde bir tamirhaneye kapatılıyor. Köle ticareti dönemini andıran görüntülerde, esirler üzerlerinden birkaç parça iç çamaşırıyla daracık tamirhanelere sığışmaya çalışıyor. Ouattara, 2000 yılında devlet başkanlığına seçilen Gbagbo’ya karşı 2002 yılında ayaklanmış, iki yıla yakın süren iç savaş sonrası ülke fiilen ikiye bölünmüştü. Gbagbo kasım ayındaki seçimlerde Ouattara’nın seçimlere hile karıştırdığını ile sürüyor.

1839’dan 2011’e

Yönetme Steven Spielberg, Amistad’ı 1997 yılında beyazperdeye taşımış, Morgan Freeman ve Anthony Hopkins’in oynadığı film büyük ses getirmişti. Filmde, 1839’da Afrika’dan kaçırılan ve köle yapılan yüzlerce siyah, ambarlara kapatılıyor, aç ve susuz pislik içinde aylarla hapsediliyor. Köle ticaretini kontrol eden gemileri gördüklerinde de yükü hafifletip kaçmak için esirlerin bir bölümü okyanusa atılıyor. Fildişi Kıyısı’nda balık istifi gibi üst üste yığılan savaş kurbanları ile Amistad filminin kareleri neredeyse aynı.

En Çok Aranan Haberler