HABER

"Kolesterol düşürücü" denilen gıdalara tepki

ANKARA (İHA) - Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, kolesterol düşürdüğü iddia edilen gıdaların, Sanayi Bakanlığı Reklam Kurulu tarafından durdurulma kararına karşın halen yayınlanmasına ve bazı firmaların reklamlarında "yan etkisi yoktur" ifadesine yer vermesine tepki gösterdi.

Saydan, "Türkiye, bitkisel ürünlerin ve gıda takviyesi adı altındaki ürünlerin çöplüğüne dönüşüyor" dedi. Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, kolesterol düşürdüğü iddia edilen gıdalar ile halkın kandırıldığını önü sürerek, halk sağlığı açısından sakıncalar getiren bu reklamların yayınlanması AB normlarına da uymadığını savundu. Saydan, "Bu ürünlerin şu anki mevzuat çerçevesinde Tarım Bakanlığı'ndan aldıkları izin için istenen şartlar Avrupa Birliği normlarına uygun değildir. AB normlarına göre tedavi edici etki belirtiliyorsa bu ürünler ilaçtır ve bu ürünler Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsatlandırılmalıdır. Hiç bir ülkede bir ürüne hem ilaç hem gıda ruhsatı verilmez. Ülkemiz adeta bitkisel ürünlerin ve gıda takviyesi adı altındaki ürünlerin çöplüğüne dönüşmektedir" diye konuştu.

TEİS Başkanı Saydan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Son yıllarda piyasaya sürülen fonksiyonel gıdalardaki artış ve bu ürünlerin reklam ve tanıtımlarında kullanılan yöntemler halk sağlığını olumsuz etkileyecek boyuta ulaşmıştır. Fonksiyonel gıdaların ilaç olmadıkları halde sanki hiç bir yan tesiri olmayan ilaçlarmış gibi tanıtımının yapılması, ilgili firmaların reklamlarında bu tarz ifadelere yer vermeleri hem halk sağlığı açısından sakıncalar getirmekte, hem de Avrupa Birliği normlarına aykırı bir durum arz etmektedir. Ülkemizdeki tanıtım yönetmeliğinin Amerika Birleşik Devletleri baz alınarak hazırlanmış olmasına rağmen tanıtımlarda ve reklamlarda hiçbir yan tesiri yok gibi ifadelerin sıklıkla yer aldığı görülmektedir. Oysa ABD ilaç ve gıda dairesi FDA'in tüketicilere yaptığı uyarı çok açık ve nettir, 'Reklamlarda hiçbir yan tesiri olmadığı iddia ediliyorsa yanıltıcı bilgi veriliyordur.' Hiçbir bilimsel yeterliliği olmayan bir kurumca ilgili firmaların sunduğu çalışmalar baz alınarak reklamlarını desteklediği, hiçbir yan tesiri olmadığı iddia edilen fonksiyonel gıdaların bilinçsiz kullanımı halk sağlığını ciddi anlamda tehdit etmektedir. Amerika Birleşik Devletlerinde, halkın aşırı fast-food tüketimi nedeniyle bitkisel gıdalardan ve yağlardan stanol ve sterol alınamaması nedeniyle verilmiş olan iznin aynısının, yüksek oranda bitkisel yağ ve gıda tüketen ülkemize birebir uyarlanmış olması ciddi bir halk sağlığı problemidir. Zira ülkemiz bir Akdeniz ülkesidir ve beslenmesi bitkisel ürünlere dayalıdır. Bu sorunların çözümü için öncelikle Ülkemizdeki mevzuatın Avrupa Birliği'ne göre mi yoksa ABD 'ne göre mi düzenleneceğine karar verilmesi gerekmektedir. 2004/24 EC sayılı Avrupa Birliği direktifi doğrultusunda hazırlanmış olan mevzuatın bir an önce yürürlüğe girmesi, yetkinin Avrupa Birliği'nde olduğu gibi insan sağlığıyla ilgili tüm konularda yetkinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesi ve etiket yönetmeliğinin Avrupa Birliği normlarına uygun hale getirilmesi gerekmektedir."

En Çok Aranan Haberler