HABER

Komisyonda "yeni ev" tartışması

ANKARA (İHA) - Yeni Türk Ceza Kanunu (TCK), Ceza Muhakemesi, Hukuk Usulu Muhakemeleri Kanunları'nda değişiklik öngören yasa teklifleri TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Teklifler önümüzdeki günlerde Genel Kurul'a indirilerek yasalaştırılacak.

AK Partili Ramazan Can, Muzaffer Külcü Sedat Kızılcıklı, Fahri Keskin tarafından verilen "Türk Ceza Kanununun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunda Değişiklik yapılmasına Dair Kanun Teklifi", "Ceza Muhakemesi Kanunun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" ve "Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair kanun Teklifi" bugün TBMM Adalet Komisyonu'nda ele alınarak görüşüldü. Görüşmeye Adalet Bakanı Cemil Çiçek de katıldı.

Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile Bölge Adliye Mahkemeleri'nin, Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemeleri'nin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanunun Geçici 2. maddesi uyarınca Resmi Gazete'de ilan edilecek göreve başlama tarihinden önce aleyhine temyiz yoluna başvurulmuş kararlar hakkında, kesinleşinceye kadar Hukuk Usulu Muhakemeleri'ni Kanunu'nun 26.9 2004 tarihinden önce yapılan değişiklikten önceki 427 ve 454. maddelerinin uygulanmasını öngörüyor. Dolayısıyla Bölge Adliye Mahkemeleri'nin faaliyete geçmesinden önce, aleyhine temyiz yoluna başvurulmuş olan kararlar hakkında Yargıtay tarafından yasa yolu incelemesi yapılacak, bu dosya ve işler bölge adliye mahkemelerine gönderilmeyecek.

Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile Kanun'un 12. maddesinin birinci fıkrasında yer alan "yazılı suçlar" ibaresinden sonra gelmek üzere 'Ağır Ceza Mahkemesi'nin görev alanına giren suçlar" ibaresi eklendi.

Türk Ceza Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ise ağır para cezasından dönüştürülen adli para cezasının ödenmemesi halinde, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un 106. maddesi hükümlerine göre hapis süresinin belirlenmesinde bir gün karşılığı olarak 100 milyon lira esas alınması öngörülüyor. Teklifle ayrıca hafif hapis veya hafif para cezası olarak öngörülen yaptırımlar, idari para cezasına dönüştürülüyor. Hafif hapis cezasının üst sınırının belirtilmediği hallerde idari para cezasının hesaplanmasında esas alınacak gün sayısının üst sınırı 730 gün olarak belirlenirken, hafif para ve hafif hapis cezasının seçimlik olarak veya birlikte öngörüldüğü hallerde idari para cezası yaptırımının belirlenmesinde hafif para cezasının esas alınması hükme bağlanıyor. Kanunlarda sadece hafif para cezasının öngörüldüğü hallerde idari para cezasının 120 milyon liradan az, 18 milyar liradan fazla olamayacağı öngörülen teklifte idari para cezası vermeye Cumhuriyet Savcısı'nın yetkili olduğu bildiriliyor. Teklif ayrıca "kesin hükümle sonuçlanmış olan davalarda sonradan yürürlüğe giren bir kanunla ilgili olarak lehe hükmün belirlenmesi ve uygulanması amacıyla yapılan yargılama bakımından dava zamanaşımına ilişkin hükümler uygulanamaz" hükmü getiriliyor.

"HORTUMCULAR YENİDEN BANKA KURABİLİR"

Öte yandan, kabul edilen kanun teklifleriyle yürürlük tarihi 1 Haziran 2005 tarihine ertelenen Türk Ceza Kanunu ile uyumun sağlanması amacıyla ilgili kanunların yürürlük tarihi de 1 Haziran'a erteleniyor.

AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü'nün verdiği yeni bir Adli Sicil Kanununa ilişkin teklif ise Adalet Komisyonu'nun kararıyla alt komisyona havale edildi. Teklifi görüşmek üzere 3 kişilik alt komisyon kuruldu.

Adalet Komisyonu'nda kanun tekliflerinin görüşülmesi sırasında zaman zaman ilginç diyaloglar da yaşandı. CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan, kanunların parçalara

ayrıldığını ve parça parça görüşüldüğünü belirterek, temel kanunların bir bütün olarak ele alınmasının daha sağlıklı olacağını söyledi.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise Türkiye'de bir çok sorunun, kanun çıkarmak suretiyle çözülmeye çalışıldığına işaret ederek Türkiye'de 3-4 Avrupa ülkesine yetecek kadar mevzuat olduğunu ifade etti. Cemil Çiçek, milletvekillerinin de kanun teklifi hazırlamalarına imkan veren bir sürecin başladığını ifade ederek, iktidar ve muhalefet milletvekillerinden teklifler geldiğinde buna prensip olarak 'hayır' demediklerini söyledi. Çiçek, temel kanunlarla ilgili olarak ise, yeni bir eve taşınıldığında eski evdeki

eşyaların yeni eve uymayabileceğini, perdelerin kısa gelebileceğini, koltukların uygun olmayabileceğini kaydetti.

CHP'li Eraslan, Çiçek'in verdiği örneği başka bir örnekle eleştirerek, "Yeni evin daha sıvası yok. Boyası yok, badanası yok, camı yok. Bu şekilde bu eve taşınmayalım diyorum. Eski evin göçtüğü yok. Bizi inşaatın içine taşımayın. Yeni evin iskeleti iyi ama eksikleri var" diye konuştu. Bakan Çiçek ise bu inşaatın geçici kabulünün yapıldığını ve istihkakı ona göre aldıklarını ifade etti.

Öte yandan Eraslan, alt komisyona havale edilen Adli Sicil Kanunu teklifine ilişkin değerlendirmelerde de bulunarak bu teklifle banka hortumcularının yeniden banka kurabileceklerini, tecavüzcülerin kız yurdu müdürü yapılabileceğini, irtikapçıların Belediye Başkanı olabileceğini söyledi.

En Çok Aranan Haberler