ANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanlığı, 'Sanal Konsolosluk Projesi' ile yurtdışında yaşayan vatandaşların resmi tüm işlemlerini internet üzerinden gerçekleştirecek.
Yurtdışında yaşayan vatandaşlar, sözkonusu sistem aracılığıyla askerlikten evliliğe, noterden vize işlemlerine kadar tüm işlemlerini sanal ortamda halledecek. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, "Konsolosluklar artık camilere, kebapçılara, evlere, derneklere taşınacak" dedi.
Dışişleri Bakanlığı'nın 2003 yılında Chicago Başkonsolosluğu'nda pilot çalışma olarak başlattığı 'Sanal Konsolosluk' uygulaması artık bakanlığın 160 temsilciliğinde de hayata geçiriliyor. Dünyanın dört bir yanında yaşayan Türk vatandaşları, günün her saatinde evlerinden ve ofislerinde e-konsolosluk'a bağlanıp işlem yaptırabilecek.
'e-devlet' projesinin önemli bir ayağını oluşturan sistemin tanıtımı amacıyla Dışişleri Bakanlığı'nda bir toplantı düzenlendi. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, yurtdışında yaşayan 4 bin Türk vatandaşının hayatını daha da kolaylaştırmak amacıyla hazırlanan proje ile, daha kalitemi ve hızlı hizmet verileceğini kaydetti. Yurtdışındaki vatandaşların noterlik, askerlik, evlilik, vize, pasaport, vekaletname gibi tüm resmi işlemlerini internet üzerinden yapabileceğini ifade eden Gül, çalışmanın ilk olarak Chicago Başkonsolosluğu'nda uygulandığını bildirdi. Projenin şu anda tüm dünya temsilciliklerini kapsadığını anlatan Gül, "Uygulama ile hem vatandaşlarımıza daha iyi ve kaliteli hizmet sunacağız, hem de bakanlığımız görevlilerinin yükünü azaltacağız. Konsolosluklar önündeki kuyrukları minumuma indireceğiz. Vatandaşlarımız konsolosluklara uğramadan, o kadar yolu katetmeden işlemlerini tamamlayabilecekler. Evleri konsolosluk haline getireceğiz. Dernekler, camiler, restoranlar, kebapçılar, internet kafeler hepsi birer konsolosluk olacak" diye konuştu.
'YABANCILAR, VİZELERİNİ OTURDUKLARI YERDEN ALACAK' Bakan Gül'ün konuşmasının ardından Türkiye'nin Chicago Başkonsolosu Naci Koru da sinevizyon aracılığıyla projeyi tanıttı. Koru, hazırlanan www.e-konsolosluk.net sitesiyle ilgili bilgi vererek, konsolosluk işlemlerinin artık bu adres üzerinden yapılabileceğini açıkladı. Sisteme ilk giren kişinin üye olacağını ve bu kişinin tüm bilgilerinin saklı tutulacağını belirten Koru, her işlem için hazırlanan formun doldurulması ve imzalanması suretiyle talebin yerine getirileceğini kaydetti. İşlemlerin yanısıra ödemelerin de online olacağını belirten Koru, Türkiye'ye gelmek isteyen yabancıların da sözkonusu sistem aracılığıyla vize alabileceğini açıkladı.
ÖDEMELER DE ONLİNE OLACAK Sistem ile ilgili gazetecilerin sorularını cevaplandıran Koru, elektronik imza ile ilgili yasanın çıktığını, bu konuda hazırlanacak yönetmeliğin hemen ardından elektronik imzanın uygulanmaya başlanacağını vurguladı. Koru, sistemin ilk olarak uygulandığı Chicago Başkonsolosluğu'nda iş yükünün yüzde 60 oranında azalttığını belirttti. Gazetecilerin 'Sözkonusu sistem personel tasarrufunu da doğrurur mu?' yönündeki sorusu üzerine Koru, uygulamanın personel tasarrufuna yönelik olmadığını ancak harcamalarda çok büyük tasarruf sağlandığını kaydetti. Daha önce 40 dolara yaptırılan noterlik işlemlerinin artık 2 dolara malolduğunu anlatan Koru, "Herkes zaman kaybetmeden, oturduğu yerden işlemleri yapabilecek" dedi.