İnşaat sektöründe 2007 yılının başından buyana devam eden durgunluğun tüketici lehine geliştiği ve firmaların uzun vadeli, faiz oranları yüzde 1'lere kadar düşen kredi imkanı sunduğu bildirildi.
Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı İsmail Babacan, yaptığı açıklamada, inşaat sektöründeki durgunluğun 2007'nin başından bu yana devam ettiğini söyledi. Müteahhitlerin yeni konut üretimine yönelik isteksizliğinin sürdüğünü söyleyen Babacan, firmaların daha dikkatli davrandıkları belirterek, "ABD'deki mortgage krizi ile başlayan küresel dalgalanmalardan Türk ekonomisi de etkilendi. Söz konusu etkiden özellikle gayrimenkul piyasası da nasibini aldı. 2006'da büyümede zirveye ulaşan sektör, 2007 başlarındaki sert düşüşle küçülmeye doğru gitti. Ülkemiz ekonomisinin en önemli atardamarlarından biri olan inşaat sektöründe başlayan durgunluk, demir fiyatlarındaki aşırı artışla ivme kazandı. Sektördeki küçülme halen devam ediyor. Özellikle kamu kurumlarına ya da özel sektörde anahtar teslimi iş yapan müteahhit firmalarımız zor durumda. Yeni konut üretimi için isteksizler ve daha dikkatli davranıyorlar" dedi.
Konut üreten firmaların konutları düşük kar marjlarıyla satışa sunduğunu, kira fiyatlarının ve konut satış fiyatlarının düştüğüne dikkat çeken Babacan şunları kaydetti: "Satış fiyatları son derece uygun. Konut üreten firmalar uzun vadeler, düşük faiz oranları uyguluyor, tüketiciyi destekliyor. Özel kredilendirme sistemi geliştiriyor. Vadeleri uzun tutuyor. Kalan miktarlara çok düşük oranda faiz oranı uyguluyorlar. Her firma büyük firmalar yüzde 1'ler civarında faiz uyguluyor. Sektördeki daralmadan sonra firmalar kredi imkanı sunmaya başladı."
İnşaat piyasasında yaşanan durgunluk nedeniyle firmaların satışlarda biraz daha esnek davrandığını vurgulayan Babacan, "Projeleri daha dikkatli ve tüketiciye daha geniş seçenek sunuyor. Konutlar artık hem daha kaliteli hem de daha ucuz. firmalar eski anlayış konut yerine daha modern konutlar üretmeye başladı. Sektörde sıkıntı olunca firmalar tüketiciye bir çok seçenek sunmaya başladı. Yani durgunluk tüketici lehine gelişti" diye konuştu.