HABER

Konya'da kuş gribine rastlanmadı

KONYA (İHA) - Konya Tarım İl Müdürü İbrahim Doster, yapılan incelemeler sonucu Konya'da Kuş Gribi'ne rastlanılmadığını bildirdi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Tarım İl Müdürü Doster, son günlerde gündemde olan Kuş Gribi konusunda çeşitli spekülasyonlar yapıldığını belirterek, "İlimizde kanatlı hayvan populasyonu göz önüne alınarak hastalık konusunda gerekli incelemeleri yaptık ve hastalıkla ilgili hiçbir belirtiye rastlayamadık. Onun için yumurta ve tavuk etlerinin tüketiminde kuş gribi yönünden bir tehlike yoktur" dedi.

Hastalıkla ilgili her türlü önlemin İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri tarafından alındığını kaydeden İbrahim Doster, "Hastalıkla ilgili müdürlüğümüzce oluşturulan ekipler tarafından kanatlı hayvan yetiştiriciliği yapılan işletmelerde sürekli kontroller yapılmaktadır. Hastalığın bulaşma kaynaklarının başında yer alan göçmen kuşların hareketlerinin görüldüğü baraj, göl ve göletler müdürlüklerimizce kontrol edilmekte, görülebilecek her türlü şüpheli olay uzmanlarımızca değerlendirilmektedir" şeklinde konuştu.

Tarım İl Müdürü İbrahim Doster, hastalığa karşı alınacak önlemlerle ilgili işletmelere şu önerilerde bulundu:
"Hastalığın insanlara da bulaşabileceği göz önüne alınarak korunma tedbirleri artırılmalıdır. İşletmelerin giriş çıkışları ciddi olarak kontrol altına alınmalıdır. Her kümesin bakıcısı ayrılmalı ve diğer kümeslere giriş çıkışları kesinlikle yasaklanmalıdır. Kümes kapıları önünde, personel giriş dezenfeksiyonu için gerekli tedbirler alınmalıdır. Araçlar mümkün olduğunu kadar dışarıda tutulmalı, girmeleri zorunlu ise girişte etkili dezenfektanlardan biriyle yıkanmalıdır. Kümes içi kadar kümes dışı da temiz tutulmalıdır. Dışkılarıyla yem ve altlıkları kontamine eden kemirgenlerle mücadele için etkili bir program yürütülmelidir. Kümeslere yabani kuş ve kemirgenlerin girmesi önlenmelidir. Her seferinde, kullanılmak üzere yeni viyoller tercih edilmelidir. Yem, su ekipman hijyenine mutlaka uyulmalıdır. İşletmeler bünyelerindeki sağlık kontrollerine özen göstermelidir. Hastalık tehlikesine karşı gerekli tedbirlerin alınabilmesi için şüpheli ya da ölü hayvanın kesin teşhisi vakit geçirilmeden yapılmalıdır. Kümeslerin periyodik temizliği, dezenfeksiyonu, havalandırılması, gıda, su hijyeni ile hayvan bakıcılarının temiz tulum, dezenfekte edilmiş çizme ve eldiven kullanmaları sağlanmalıdır. Ölü ve hasta hayvanlar bulaşmayı önleyecek şekilde hemen imha edilmelidir".

En Çok Aranan Haberler