HABER

Köpekbalığı değil, akdeniz zarganası

Datça sahilinde görülen ve köpek balığı olarak açıklanan balığın Akdeniz Zarganası olduğu açıklandı.

Köpekbalığı değil, akdeniz zarganası

Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan, Akdeniz Zarganası’nın caca, Sardalye ve hamsi türü balıkları yiyerek beslendiğini açıkladı.

Prof. Tarkan, Muğla’nın Datça ilçesi kıyıların görülen Akdeniz Zarganası cinsi balığın, hamsi, caca, sardalye, gümüş balıkları gibi balıkları yemek için kıyılara yaklaştığını kaydetti. Balığın Köpek balığına benzetilmesinin yurttaşları ve turistleri rahatsız edebileceği belirtildi.

STIOPHORIDAE-YELKEN BALIĞIGİLLER

Denizel, oldukça büyük epipelajik türleri içerir. Vücut uzun ve güçlüdür. 2 dorsal yüzgeçleri vardır; ilk dorsal yüzgeç oldukça yüksek ve yelken gibidir. 2 anal yüzgeç vardır. Kaudal sapın yanlarında 2’şer adet karina vardır. Üst çene kılıç şeklinde uzamıştır. Zaman zaman sığ sulara girebilirler. Sığ sularda yüzgeçleri su dışında kaldığı için köpekbalığı zannedilebilir. 12 türü bulunan familyanın denizlerimizde tek türü vardır.

Genus: TETRAPTURUS Rafinesque, 1810

Sp. Tetrapturus belone Rafinesque, 1810 [Yelken, Kılıç Balığı, Akdeniz Zarganası]

Boy: 100-200 cm (maksimum 240 cm)

Genel Özellikler: Hızlı yüzen epipelajik bir türdür. Pelajik balıklarla beslenir. Akdeniz endemik bir türdür. Ege ve Akdeniz’de dağılım gösterir. Nadir olduğundan ekonomik değeri yoktur.

Bu birey su yüzeyine yakın olarak yaşayan, hamsi, caca, sardalye, gümüş balıkları gibi sürü oluşturan pelajik balıklarla beslenmek için kıyılara yaklaşmıştır. Oldukça büyük ve gelişmiş olan dorsal (Sırt yüzgeci) yüzgeci yelken gibi su dışına çıkmış. Gelişmiş olan kaudal yüzgeci (kuyruk yüzgeci) de aynı şekilde. Bu görünümü ile bir köpekbalığına benzemiş. Büyüklüğü hususunda net bir referans noktası yok ama, iri bir birey olması muhtemel. Ege ve Akdeniz'de 2 metreye kadar olan boyu rapor edilmiş.

En Çok Aranan Haberler