KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Korkudan Ödün Patlaması Mümkün mü?

    Korku tünellerine veya hız trenlerine binenler genellikle diğerlerine, deneyimleri boyunca “korkudan ödlerinin patladığını” söylerler. Ama aslında bu tabirin gerçek olmadığını biliriz. Bu da akla şu soruyu getirir: Gerçekten de korku nedeniyle ödün patlaması ve ölüm gerçekleşebilir mi?

    Aslında çok korkup ölmeniz mümkün ama çok nadir görülen bir durum. ASAP bilime (ASAP Scince) göre bir insan birşeyden korktuğu zaman vücudundaki savaş ya da kaç tepkisi oluşuyor. Kalbin daha hızlı atmasında sebep olup kaslara daha çok kan gönderen adrenalin salgılanıyor. Peki sonuç? Çok korkmuş olan kişi geçici olarak kendinin daha hızlı ve güçlü bir versiyonu haline dönüşüyor (_kaç ve savaş tepkisi_nin etkilerinden birkaçı göz bebeklerinin büyümesini ve sindirimin yavaşlaması).

    Nörolog Martin A. Samuels’in Scientific American’da 2009’daki beyanına göre "Tüm bunlar kaçma ya da savaşta başarılı olma şansını yükseltiyor, şöyle de denebilir, sizi agresif bir jaguar yapıyor." "Bu durum ilk insanlara yardımcı olabilecek bir durumdu ancak sorun şu ki modern dünyada kaç ya da savaş tepkimizin sınırlı avantajları var. Sinir sisteminizin devrini bu şekilde artırmanızın bazı olumsuz yönleri var."

    Tipik savaş veya kaç tepkisinde, tepkiye bağlı etkiler geçicidir ve bu durumu kalp kaldırabilir. Ancak büyük dozlarda adrenalin sizin için iyi değildir. Aslında toksiktir. Samuels’e göre, adrenalin kalp kaslarındaki almaçlara bağlanır ve hücre zarındaki kalsiyum kanallarının açılmasına neden olur. Samuel’in söyledikleri şöyle: _"_Kalsiyum iyonları çabucak kalp hücrelerin içine doğru alınırlar ve bu kalp kaslarının kasılmasına neden olur." "Eğer büyük bir adrenalin patlaması yaşarsanız, kalsiyum hücrelere girmeye devam edecek ve kaslarınız gevşeyemeyecek."


    Kalbin ritmini yöneten sisteme adrenalinle çok yüklenildiğinde, Samuels’in dediğine göre bu organ “hayat için uygun olmayan” ritimlere giriyor. “Bu ritimlerden biri başlatılırsa, ölürsünüz”. Samuel ayrıca Amerikan Kalp Derneği’nin "en ciddi kardiyak ritim bozukluğu" olarak adlandırdığı "alt odacıkların titreşip daha fazla kan pompalayamadığı ve kalp krizine neden olan" ventriküler fibrilasyonu, korkudan kaynaklı en olası ölüm şekli olarak belirtiyor. Korku kalbin aritmi için normal eşik değerini düşürüyor ve bir damar tıkanıklığı halinde korkunun ventriküler fibrilasyon oranını üç katına çıkardığı gösterilmiş.

    Bir insanın aniden düşüp ölmesine sebep olan tek şey korku değil üstelik. Samuels’in 2012’de NPR’daki söylediklerine göre "Bunu güçlü bir olumlu duygu da yapabilir. Tek seferde bir topu deliğe sokan bir adam hakkında bir örneğim var. Adam tüm hayatı boyunca golf oynamış ve bir keresinde bir tepe üzerinden topa vurmuş ama nereye gittiğini görememiş. O ve partneri topun gittiği yöne doğru gidiyorlar ve çimlerin üstüne bakıyorlar ve topun delikte olduğunu görüyorlar. Ve adam ‘vay be, tek seferde topu deliğe soktum, artık ölebilirim’ diyor ve gerçekten ölüyor."

    Kalpleriyle ilgili daha önce sorun yaşamış olanların korkudan (veya mutluluktan) aniden ölme riski daha fazla. Baltimore’daki Johns Hopkins Hastanesi kardiyologu Ilan Wittstein’in Wall Street Journal’daki 2012’de yaptığı açıklamaya göre "yüzde 50 damar daralmasıyla ortalıkta dolaşan insanlarda bulgular asla görülmez ama eğer namlunun ucunda duruyorlarsa ya da bir araba kazasından son anda kurtuldularsa adrenalin seviyesi yükselir ve oradaki plağı yerinden oynatabilir; bu yerinden oynamış plak kanın pıhtılaşmış bir formunun oluşmasına neden olabilir ve bu da %100 tıkanmayan neden olur." Ancak sağlıklı insanlar da korkudan ölebilir.

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler