HABER

Kot kumlamada ölen işçiler, mercek altında

ANKARA (ANKA) - Sağlık Bakanlığı, özellikle kot pantolon kumlama işçilerinde görülen ve ölümle sonuçlanan silikozis hastalığı için harekete geçti. Bakanlık yayınladığı genelge ile, silikozis teşhisi konulan hastaların çalıştıkları iş yerleri ve risk altında olan tüm iş kollarına İl Sağlık Müdürlüğü Gıda Çevre Kontrol Şube Müdürlüğü'nce gerekli denetimlerin yapılması yönünde uyarıda bulundu.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen genelge ile öldürücü silikozis hastalığına karşı uyarıda bulunuldu. Genelgede silikozisin mesleki akciğer hastalıkları arasında hızlı seyreden ölümcül bir hastalık olduğu; ancak koruyucu tedbirlerle önlenebileceği belirtildi.
Genelgede, sSilika kristallerinden etkilenilmesinin daha çok koruyucu tedbirlerin alınmadığı taş ocaklarında ve maden ocaklarında, tünel kazılması, madenin işlenmesi ve öğütülmesi, kayaların delinmesi ve kırılması gibi işlemler sırasında meydana geldiği bildirildi. Genelgede; kum, kaya, taş veya madenlerin kullanıldığı ya da işlendiği dökümcülük, cam sanayi, seramik ve çanak çömlek yapımı, kiremit, çimento üretimi ve kumlama işlemlerinin yine silikozis açısından riskli diğer işler olduğu belirtildi.

-HASTALARIN BİR KISMINDA TÜBERKÜLOZ GELİŞİYOR-
Genelgede, silika ile karşılaşma derecesine göre hastalığın akut, hızlanmış ya da kronik formda seyredebileceği belirtildi. Hastaların bir kısmında Tüberkülozun da geliştiğinin kaydedildiği genelgede, "Hastalığın ortaya çıkışına kadar tozlu ortamda çalışma süresi genel olarak 10-20 yıldır. Bu süre 2-5 yıla kadar inebilir" denildi.

-DENETİMLER YAPILACAK, İŞVERENLER UYARILACAK-

Genelgede, Sağlık Bakanlığı'nın hastalıkta erken tanı koymayı hedeflediği belirtilerek, kot kumlama, maden işçiliği, cam sanayi, seramik gibi işlerde çalışan ya da herhangi başka nedenle toza maruz kalan kişilerde dikkat edilmesi gereken hususlar şöyle sıralandı:
-Akciğer grafilerinde şüpheli yuvarlak opasiteleri olanların teşhise yönelik anamnezlerinde çalıştığı iş ve işyeri ortamı ile ilgili bilgilerin ayrıntılı olarak alınması ve gerekli görülenlerin Meslek Hastalıkları Hastanesine sevkinin yapılması,
-Silikozis teşhisi konulan hastaların çalıştıkları işyerleri ve risk altında olan tüm işkollarına İl Sağlık Müdürlüğü Gıda Çevre Kontrol Şube Müdürlüğünce gerekli denetimlerin yapılması,
-Söz konusu denetimler sırasında şüpheli vakalar görüldüğünde gerekli sevk işlemlerinin düzenlenmesini sağlamak için işveren ya da işveren temsilcilerinin uyarılması,
-Konunun hastaneler, sağlık ocakları ve aile hekimlerine iletilerek tüm sağlık personeline duyurulması sağlanmalıdır.

En Çok Aranan Haberler