BURSA (İHA) - Türkiye'yi derinden sarsan ekonomik kriz sonrasında fabrikaların kapanması, Marmara Denizi'ni yaşanamaz hale gelmekten kurtardı. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nün Gemlik ve Mudanya körfezleriyle Karacabey Boğazı'nda 26 ayrı noktadan numune alarak gerçekleştirdiği deniz suyu bakteriyolojik analiz sonuçları, ilginç bir gelişmeyi gün ışığına çıkardı. Yapılan analizlerde, geçen yıl santimetreküpte 460 ile 2400 arasında çıkan bakteri oranının bu sene düşmesini araştıran Sağlık ve Çevre İl Müdürlükleri, bunun ekonomik kriz sonrasında fabrikaların kapanmasıyla Marmara Denizi'ne atılan atıklarda meydana gelen azalmadan kaynaklandığını belirttiler.
Sağlık İl Müdürü Hüseyin Serdar, geçen yıl ölçüm yapılan 26 noktadan 22'sinde bakteriyolojik analizlerin tehlike sınırı olan santimetreküpte 200 kolibasilinin üzerinde olduğunu hatırlatarak, "Bu yıl 200 kolibasilinin üzerinde 7 tane sahil var. Ayda 2 kez ve değişik hava şartlarında yaptığımız ölçümlerde denizdeki kirliliğin geçen yıllara göre azaldığını gözlüyoruz. Yaptığımız araştırmada, kirliliğin ortadan kalkmasının ekonomik kriz sonrasında fabrikaların kapanmasıyla denize atılan atıkların azalmasından kaynaklandığı ortaya çıktı. Türkiye'yi etkileyen krizin belki de ender yaşanılabilecek bir faydasını gördük" diye konuştu.
Bu arada, son yapılan ölçümlerde Marmara Denizi'nin en kirli yerleri santimetreküpte 2 bin 400 kolibasili ile Mudanya'nın Demirhane, Arnavutköy, Kumyaka ve Eğerce sahilleri oldu. Bunları bin 100 kolibasiliyle Narlı Halk Plajı ile 240 kolibasiliyle Küçük Kumla Siteler Önü izledi. Bursa İl Sağlık Müdürü Hüseyin Serdar, denizlerde 200 kolibasili ve üzerindeki kirliliğin, serinlemek için suya girenlerde ishal, halsizlik ve ateşin yanı sıra çeşitli cilt hastalıklarına yol açacağını bundan dolayı vatandaşların özellikle rüzgarın karşı sahile doğru estiği yerlerde denize girmeleri uyarısında bulundu.
Çevre İl Müdürü Şule Arat ise atıklardaki azalmanın yanı sıra arıtma kullanan fabrika sayısındaki artışın Marmara Denizi'ne nefes aldırdığını söyledi.