Küba, önümüzdeki birkaç gün içinde aralarında siyasi suçlardan hüküm giymiş kişilerin de bulunduğu 2900 mahkumu serbest bırakacağını açıkladı.
Küba Cumhurbaşkanı Raul Castro, mahkumların yakınlarından ve dini kurumlardan gelen çeşitli talepler üzerine böylesi bir iyiniyet jesti yapılmasına karar verdildiğini belirtti.
Bununla birlikte, cinayet, casusluk, uyuşturucu kaçakçılığı gibi ciddi suçları işleyenlerin af kapsamına alınmayacağı belirtildi.
"Devlete karşı suç işlediği" gerekçesiyle 15 yıl hapis cezasına çarptırılmış olan Amerikalı Alan Gross'un da affa uğrayacak kişiler arasında olmadığı öğrenildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı'nda sözleşmeli olarak çalışan 62 yaşındaki Gross, Küba'daki Yahudi topluma vermek üzere bilgisayarlar ve internet araç-gereçleri götürdüğü için, 2009 Aralık'ında gözaltına alınmış; 2011 Mart'ında da hapse mahkum edildmişti. Havana'nın Alan Gross'u serbest bırakmayı reddetmesi, ABD-Küba ilişkilerinin dondurulmasına neden olmuştu.
Bununla birlikte Cumhurbaşkanı Castro, 25 ülkeden 86 yabancı mahkumun salıverileceğini; bu konuda, ilgili diplomatların yakında bilgilendirileceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Castro, Kübalıların dış gezilere çıkması konusundaysa, kısıtlamaların kaldırılması için henüz çok erken olduğunu söyledi.
Castro, Ulusal Meclis'te yaptığı konuşmada, seyahat sınırlamalarının kaldırılmasını isteyenlerin "Küba'nın yaşamakta olduğu olağanüstü koşulları, ABD yönetiminin düşmanca politikasıyla çevrilmiş olduğunu unutmuş göründüklerini" söyledi.
Kübalıların yurt dışına çıkabilmesi için vize almaları gerekiyor ve önemli mesleklerdeki kişilerle, yönetimle arası bozulan şahıslara, bu izin verilmiyor.
Raul Castro, son af ilanında, Papa 16. Benediktus'un yaklaşan ziyaretinin de rol oynadığını; atılan bu insanî adımın Küba'nın kuvvetini ortaya koyduğunu belirtti.
Küba ülkede "hiçbir siyasi mahkum olmadığını" savunuyor; bu nitelikteki mahkumların "ABD'den maaş alan ve yönetimde istikrarsızlık yaratmayı amaçlayan paralı askerler" olduğunu öne sürüyor.