HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kulak çınlaması beyin tümörü habercisi olabilir

Memorial Dicle Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü'nden Doç. Dr. Ediz Yorgancılar, kulak çınlamasının beyin tümörünün habercisi olabileceğini söyledi.

Kulak çınlaması beyin tümörü habercisi olabilir

Memorial Dicle Hastanesi'ndeki odasında İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Yorgancılar, kulak çınlamasının aslında bir belirti olduğunu söyledi. Kulak çınlamasının dışarıdan bir ses uyaranı olmadan kişinin algıladığı ses duyusu olduğunu belirten Doç. Dr. Yorgancılar, çınlamanın aslında çoğu insanda zaman zaman olabileceğini ifade etti. Bunun bazı insanlarda rahatsız edici boyutlara gelebileceğini ve takıntı oluşturabileceğini dile getiren Doç. Dr. Yorgancılar, bunun kişinin hayatını olumsuz etkileyebileceğini bildirdi. Doç. Dr. Yorgancılar, "Kulak çınlamasının çok çeşitli sebepleri var. Bunu bir hastanın bilebilmesi çok güç. Kulak çınlaması olan bir kişinin mutlaka bir hekime başvurması gerekir. İkiye ayırıyoruz kulak çınlamalarını, birincisi çevreden de duyulabilen kulak çınlamalarına objektif kulak çınlamaları diyoruz. Kulağı çınlayan bir hastanın yanına yaklaştığınızda bu çınlamayı da bir başka kişi de duyabilir daha ağırlıklı olarak gördüğümüz ise subjektif kulak çınlamalarıdır. Bu ise sadece hasta tarafından algılanan bir kulak çınlamasıdır” dedi.

"KULAK ÇINLAMASI PSİKOLOJİK PROBLEMLERİ ARKASINDAN GETİREBİLİR”

Kulak çınlamasının nedenlerinin çok geniş olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Yorgancılar, "Bunların en başta geleni damarsal problemlerdir, yine hipertansiyon en başta gelen damarsal her türlü hastalıkta damar sertliğinde, kulak çınlamaları görüyoruz. Bunun dışında orta kulak ile ilgili bazı hastalıklarda kulak çınlamaları görülebilir. Hatta bazı iç kulak ve beyne giden kulak sinirlerine ait tümörlerde de yani bir çeşit beyin tümörü diyeceğimiz tümörlerde de kulak çınlaması ilk belirti olarak görebiliyoruz bazen. İleri yaş ile kulak sinirlerinde zayıflama ile birlikte kulak çınlaması eşlik edebilir. Nörolojik sebepler de görülebilir. Bunlar kafa travması sonrasında geride bırakılan bir iz veya bazı nörolojik hastalıklara eşlik eden kulak çınlamaları olabilir. Psikolojik sebepler var. Bazen bazı psikiyatrik problemler eşlik edebilir veya kulak çınlaması psikolojik problemleri arkasından getirebilir. İyi tedavi edilmez ve sebep bulunmazsa ve kişi bunu takıntı haline getirirse, psikolojik bir problem sebebi olabilir” diye konuştu.

"KULAK ÇINLAMASININ TEDAVİSİ ASLINDA YOK ÇÜNKÜ SEBEP OLAN HASTALIĞIN TEDAVİSİ VAR”

Kulak çınlamasının tedavinin olmadığını aktaran Doç. Dr. Yorgancılar, şöyle devam etti:

"Çünkü sebep olan hastalığın tedavisi var. Her zaman anlatmış olduğumuz sebepleri bulabilmemiz mümkün olmayabiliyor. Bazen hastalarda araştırmalarımızda araştırmalarımızda hiçbir sebep bulamıyoruz. Bu tip ve tedavide zorlandığımız hastalar tüm dünya buna tam bir çare bulabilmiş değil. Altta atan bir sebep, işte ilaç kullanımı varsa veya başka bir rahatsızlık varsa, tansiyon, hipertansiyonya da başka bir sıkıntıysa, bunların çözümü bulunabilir. Ama bazı grup hastalarda veya yaşa bağlı olan işitme kayıplarında veya hücre hasarı oluşmuş kulak çınlamalarında kullanabileceğimiz ilaç sayısı çok az ve bunları da kısa süreli değil uzun sürelerde vermemiz gerekiyor. Tam bir tedavi sağlamamız hastadan hastaya değişiyor. Bir grup hastada telkin tedavisi veya maskeleme dediğimiz hastaya kulak çınlamasının frekansı geri dinlettirilerek gün içerisinde çınlamayı daha az hissetmesini sağlamaya yardımcı olan işitme cihazı veya bu tarz ses kaydedici cihazlarla hastaya yardımcı olmaya çalışıyoruz.” (İHA)

En Çok Aranan Haberler