HABER

Kurban alırken nelere dikkat edilmeli

DENİZLİ (İHA) - Denizli Tarım İl Müdürlüğü, vatandaşların kurbanlıklarını veteriner hekim kontrolleri olan hayvan pazarlarından alması ve menşei şehadetname veya veteriner sağlık raporunun hayvanların hareketinden önce beraberinde bulundurulması gerektiğini belirtti.

Denizli Tarım Müdürlüğü, kurbanlık alırken dikkat edilecek hususlarla ilgili bir açıklama yaptı. Büyük ve küçükbaş hayvanların en az 15 gün önceden şap aşısıyla aşılanması gerektiği belirtilen açıklamada, "Eğer hayvanlar ilçe içerisinde hareket edecek ise sadece menşei şahadetnamesi, ilçe dışına çıkacak ise İl ve ilçe tarım müdürlüklerine müracaat edilerek, veteriner sağlık raporu alınmalıdır. İlk başta kasaplık hayvanların dış görünüşlerine bakılması gerekmektedir. Bu sırada hayvanların genel durumları, besi performansı, hastalık belirtileri ve anormallikler gözlenebilir. Örneğin kurbanlık alımında hayvanlardaki davranış, yürüyüş, yapı, şekil, solunum anormallikleri, duruş bozuklukları, anormal renk, koku ve yine önemli yapısal değişiklikler eklemlerde şişkinlik, göbek şişkinlikleri, çene altında şişlik, şişmiş karın, doğal vücut deliklerinden anormal akıntılar (burun akıntısı, cinsel organlar, kanlı ishal) büyümüş ve duyarlı meme dokusu gibi belirtiler dikkate alınmalıdır. Satın alınan sağlıklı kurbanlıklara kesim gününe kadar gösterilecek iyi bakım ve davranışla iyi barınak koşullarının sağlanması bir diğer önemli konudur. Bu aşamada hayvanlar kesim öncesinde sakin bırakılmalı, yorulmamalı ve kötü davranışlardan kaçınılmalıdır" denildi.

Kurbanlık hayvanlara kesimden önceki 12 saat süresince yem verilmemesi, içebildikleri kadar su verilmesi istenen açıklamada, "Çünkü kasaplık hayvanların işkembelerinin dolu olarak kesilmesiyle, iç organların çıkartılması aşamasında dolgun olan işkembe ve bağırsakların parçalanması sonucu karkasa mikrop bulaşmasına neden olunabilir. Kurbanlık olarak alınan kasaplık hayvanların kesim işlemlerinin asgari teknik ve hijyenik koşullara sahip mezbahalarda tekniğine uygun olarak yapılması ve etlerin veteriner hekim kontrollerinden geçirilmesi en uygun yoldur. Yapılan araştırmalarda, kasaplık hayvanların karkaslarına ya da etlerine çeşitli yollarla mikroorganizmaların bulaştığı tespit edilmiştir. Et ve et ürünlerinin neden olduğu gıda zehirlenmesi olgularının yaklaşık yüzde 10'u kesim öncesi hayvanların hasta olmasından ileri gelmekte, geriye kalan yüzde 90'ı da kesim sonrası işlemlerden (derinin yüzülmesi, alet ve ekipmanlar, atmosfer, parçalama, depolama vb.) kaynaklanmaktadır" ifadelerine yer verildi.

En Çok Aranan Haberler