Ankara (AA)- Türk Hava Kurumu, (THK) bu yıl kurban derilerinden elde edilecek geliri, orman yangınlarını söndürme uçağı alımında kullanacak.
Kurumun her yıl Et ve Balık Kurumunun iş birliğiyle gerçekleştirdiği vekaleten kurban kesimi, bu yıl Bingöl'de yapılacak. THK Genel Başkanı Emekli Hava Pilot Tümgeneral Yusuf Güngör, kurumun yalnızca Ramazan ve Kurban bayramlarında fitre, zekat ve kurban derisi toplama faaliyetleriyle anıldığını ancak bunların dışında pek çok faaliyette bulunduğunu söyledi.
Okullar tatil olduktan sonra çocuklara havacılık kursları verdiklerini ve geçen yıl 23 bin çocuğun bu ücretsiz kurslara dahil olduğunu anlatan Güngör, ayrıca bugüne kadar 5 bin 500 pilot yetiştirdiklerini, her yıl 65 pilotu yetiştirerek hava yolu şirketlerine gönderdiklerini ifade etti. Kurban derisi, fitre ve zekatı yasa gereği 5 ayrı kurum için
gerçekleştirdiklerini kaydeden Güngör, kurban derilerinin satışı gerçekleştikten sonra gelirin yüzde 50'sinin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına, yüzde 4'ünün Kızılaya, yüzde 3'ünün SHÇEK'e, yüzde 3'ünün de Diyanet Vakfına verildiğini, kendilerine ise yüzde 40'lık bölümün kaldığını belirtti.
Orman yangınlarının söndürülmesi için de faaliyet gösterdiklerini ve 1985 yılından bu yana ellerindeki M-18 uçaklarıyla bunu gerçekleştirdiklerini anlatan Güngör, 23 yılda 2 bin 200 orman yangını söndürdüklerini bildirdi.Türkiye'nin elindeki 12 küçük yangın söndürme uçağının yetersiz kaldığını, suya inip kalkabilen, kısa sürede su ikmali yapıp yangın bölgesine intikal edebilen uçakların gerekli olduğunu kaydeden Güngör, Akdeniz ülkelerinin hemen hepsinde bu uçaklardan bulunduğunu söyledi.
-"UÇAĞA İHTİYAÇ VAR"-
Türkiye'nin uzun vadede 12 büyük gövdeli, 12 de küçük amfibik uçağa ihtiyacı olduğunu anlatan Güngör, Kurban Bayramı için vatandaşlara şu çağrıda
bulundu:
"Şimdi 3 uçağa daha ihtiyaç var. Onları alabilmemiz için kredi bulmamız, vatandaşın yardım etmesi lazım. Yoksa bu kurumun o kadar gücü yok. Bu ormanlar hepimizin. O nedenle vatandaşımızın THK'ya sahip çıkmasını istiyoruz. Bizim hakkımızda söylenen dedikodulara kimse inanmasın. THK, tertemiz bir kuruluştur, vatandaşın verdiği her yardım yerinde kullanılır, hiçbir şekilde zayiedilmez."
Vekaleten kurban kesimlerini de 1992 yılından bu yana gerçekleştirdiklerini anımsatan Güngör, kesimleri Et ve Balık Kurumunun kombinalarında yaptıklarını kaydetti.
Kesim sırasında noterin de bulunduğunu anlatan Güngör, "Orada imam duasını yapar. Her türlü dini usulle kurban kesilir. Bizim personelimiz de orada bulunur" bilgisini verdi.