HABER

Kurban standartlarına dikkat

ANKARA (İHA) - Türk Standartları Enstitüsü (TSE), Kurban Bayramı öncesi vatandaşları, kurban alırken standartlara uygun seçim yapmaları konusunda uyardı.

TSE Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamaya göre, kurbanlık için koyunlarda TSE 384'e uygun toklu, şişek, öveç, marya ve koç, keçilerde TS 386'ya uygun çebiç, seis, gezdan, erkeç, anaç, kısır ve teke, sığırlarda ise 383'e uygun tosun, düve, boğa, inek ve öküz almak gerekiyor. Kurbanlıklardan koyun ile keçi birer yaşını bitirmiş olmalı veya koyunlar 7-8 aylık olduğu halde birer yaşındaymış gibi gibi gösterişli, sığır da 2 yaşını doldurmuş olmalıdır. Bir koyun veya keçi yanlız bir kişi namına kurban olabilir. Bir deve veya sığır ise bir ila 7 kişiye kadar kurban olabilir. İki gözü veya bir gözü kör olan, dişlerinin çoğu düşmüş, kulakları kesilmiş olan, boynuzlarından birisi veya ikisi kökünden kırılmış olan, kulağından veya kuyruğunun yarısından fazlası veya memelerinin başları kopmuş bulunan hayvan kurban olmaz. Ayakta duramayacak kadar zayıf, aksak ayağını yere basıp kesileceği yere kadar gidemeyecek halde topal ve aşikar bir halde hasta olan hayvan da kurban olmaz. Standartlara göre kurbanların kavram noktaları, adaleleri, butları, vücut çıkıntıları, boyun vücut bağlantıları, karın sarkma durumları sınıf özelliklerini belirliyor.

Kurbanlıklar beslenme ve bakım sonrasında eriştiği et ve yağ tutma durumlarına göre; tam besili, besili, orta besili, az besili olmak üzere 4 dereceye ayrılıyor. TSE'nin söz konusu açıklamasında, kurbanlıkların taşınmasının da büyük önem taşıdığına dikkat çekilerek, taşıma sırasında şu kurallara uyulması tavsiye ediliyor: "Kurbanlıkların taşınması, ölüm, yaralanma, ezilme ve sıkışmaları, fire ve sarsıntıları azaltacak tedbirler alınarak, soğuğa, sıcağa, rüzgara ve yağışa karşı koruyacak, yeterli havalandırma şartlarında, seri ve süratli araçlarla yapılmalı. Uzak mesafeli taşımalarda dinlenme, yemleme ve sulama molaları verilmeli. Kurbanlıkların bindirilmesi, indirilmesi, bakıcıları veya çobanları tarafından itina ile yapılmalı. Taşınması sırasında yemlenmeli, sulanmalı ve gerektiğinde dinlendirilmeli. Kesim işleminden 24 saat öncesine kadar beslenmeli ve barındırılmalı".

En Çok Aranan Haberler