Bu sabah Peşmerge, polis, asayiş, tutuklu ve sağlık görevlileri sandık başına giderek oy kullandı. Erbil, Süleymaniye ve Duhok şehrinde başlayan oy verme işlemi akşam yerel saat ile 17.00'de sona erecek. Bölgede toplam yüz 53 bin kişinin seçim gününden önce oy kullanma hakkı olduğu bildirildi.
İlk olarak Peşmerge güçleri sandık başına geldi. Askeri araç ve özel minibüslerle gelen Peşmerge güçleri oy kullanmak için sıraya geçti. Oylarını kullanan Peşmergeler daha sonra araçlarına binerek görev yerlerine gitti.
Cihan Haber Ajansı'na(Cihan) konuşan Feryad Calal Tofiq adlı Peşmerge "Biz kendi irademizle oy kullanıyoruz. Hiç kimse bize o ve ya şu partiye oy vermemizi söylemedi. Geldim oyumu kullandım ve her şey çok güzel ilerliyor." şeklinde konuştu.
Neçirvan Haji Bozo adlı Peşmerge ise "İlk kez kullanılan bir elektronik mühür sistemi var. Çok iyi bir uygulama. Topluca geliyoruz ve oylarımızı kullanıyoruz, her şey yolunda gidiyor." ifadesi kullandı.
Kürdistan Demokrat Parti'si (KDP) siyasi gözlemcisi Abdulwahab Husayin Camil Cihan'a yaptığı açıklamasında,” Gördüğünüz gibi her şey yolunda sıkıntı yok. Her hangi bir hile yok. Özel oya sahip olan birimler gelip oylarını kullanıyor ."
Irak'ın kuzeyindeki otonom Kürt bölgesinde 21 Eylül'de yapılacak parlamento seçimlerine günler kala partiler son kozlarını oynamaya başladı. Meydanlarda miting düzenleyen siyasi partiler, seçmenleri etkilemeye çalışıyor. Aralarında ittifakların da olduğu büyük-küçük toplam 29 siyasi parti 111 sandalye için 21 Eylül'de yarışacak. Seçimlere 29 siyasi grup ve parti katılıyor. Seçimde toplam bin 129 aday adayı bulunuyor. Toplam 111 sandalyeli parlamentoda 5 sandalye Türkmenlere, 5 sandalye Hristiyanlara ve sandalye de Ermenilere tahsis edildi. Seçimde Kürt partiler ise 100 sandalye için yarışacak.
İKİ BÜYÜK PARTİ SEÇİME AYRI GİRİYOR
Önceki seçimlerde "Kürt İttifakı" adı altında birleşen Kürdistan Yurt Severler Birliği (KYB) ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) bu seçimlere ayrı listeler halinde katılma kararı aldı. KDP, KYB ve kısa sürede dikkatleri üzerine çeken ana muhalefet partisi Değişim Hareketi (GORAN) arasında büyük bir çekişme yaşanıyor.
Milletvekili aday adaylarının 25 yaşını doldurmaları, Irak vatandaşı ve Kürdistan'da ikamet etmeleri şartı aranıyor. Bölgede parlamento seçimleri 4 yılda bir yapılıyor. Partilerin parlamentoya girmeleri önünde seçim barajı yok. Fakat bir partinin grup kurması için 5 sandalyeye sahip olması gerekiyor. 21 Eylül'deki seçimde oy kullanabilecek kayıtlı seçmen sayısı 2 milyon 803 bin.
CİHAN