Libya'da Kaddafi yönetimine karşı savaşan isyancıların oluşturduğu Geçici Ulusal Konsey'in dış ilişkiler sorumlusu Mahmud Cibril, hükümet yetkilileriyle temaslarda bulunmak için Çin'e gitti.
Görüşmelerde, Çin'in petrol çıkarları bulunan Libya'daki krizin sona erdirilmesi yolları ele alınacak. Çin başka ülkelerin içişleriyle ilgili konularda tarafsızlık politikası izlrdiğini söylüyor.
Pekin, NATO'nun Libya'ya müdahalesinin önünü açan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararında çekimser kalmış, sonrasında da hava saldırılarını eleştirmişti. Çin, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye istifa çağrısında bulunan ülkeler arasında da yer almadı. Bununla birlikte BBC Pekin muhabiri Martin Patience, Cibril'in ziyaretinin Kaddafi yönetimine yeni bir darbe olduğunu söylüyor.
Pekin son zamanlarda iki tarafı uzlaştırma çabalarına hız vermişti. Çinli yetkililer, Geçici Ulusal Konsey'in Başkanı Mustafa Abdülcelil'le iki görüşme yapmıştı. Libya Dışişleri Bakanı Abdülati el Ubeydi de bu ayın başlarında Çin'de üç gün süren temaslarda bulunmuştu. Pekin hükümeti, bu ziyaret sırasında ateşkesin iki taraf için de ana öncelik olması gerektiği mesajını verdi. Çin'den isyancılara mali yardım yapmayı değerlendirmesinin istenebileceği belirtiliyor. İtalya, Fransa, Kuveyt ve Katar isyancılara yardım sözü vermişti. Cibril'in Pekin ziyareti iki gün sürecek. Çin, krizin başlangıcında; Şubat ayında 30 bin işçisini Libya'dan tahliye etmişti.