HABER

Lübnan'da Türkiye mezunları buluşması

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ile Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliği himayesinde düzenlenen mezunlar buluşmasında, Türkiye'de çeşitli üniversitelerde öğrenim gördükten sonra ülkesine dönen Lübnanlılar bir araya geldi.

Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliği rezidansında düzenlenen buluşmada Büyükelçi Çağatay Erciyes yaptığı açılış konuşmasında, bu sene mezun buluşmalarının ikincisini gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Erciyes, geçen sene mezunları bir araya getirebilmek için Türkiye mezunları topluğunu kurduklarını belirterek, mezun buluşmalarına önem verdiklerini söyledi.

- "Lübnan'da 450 Türkiye mezunu var"

YTB Başkanı Mehmet Köse, dünya genelinde 150'den fazla ülkede Türkiye'de okuyup mezun olan 100 binin üzerinde kişi olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu arkadaşlarımızla bir araya gelmek sadece onların kendi aralarındaki iletişimi için değil aynı zamanda dünyadaki diğer mezunlarla da iletişimi için önemli. Lübnan'dan 1950'lerden itibaren mezunlarımız var. Şu an Lübnan'da toplam 450 civarında Türkiye'de eğitim almış mezun var. Mezunlar arasında bu bağı oluşturmak aynı zamanda bu insanların birbirlerini tanımasına da fırsat sağlayacak."

Mezunların bir araya gelmesini önemsediklerini dile getiren Köse, "Mezunlarla ilişkiler bizim açımızdan şu anlamı ifade ediyor. İki toplumun da birbirini daha fazla tanıması ile siyasi, kültürel ve ekonomik ilişkileri ileri noktalara taşıması. Aynı zamanda 1992 yılında başlayan büyük öğrenci projesinin 25. yılını idrak ediyoruz. 25 Kasımda İstanbul'da Türkiye mezunları zirvesi yapacağız. Tüm mezunlarımızı bekliyoruz." dedi.

- "Türkiye ve Lübnan iki kardeş ülke" Türkiye - Lübnan Parlamentolar arası dostluk grubu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Aydın Ünal, ev sahipliği için Büyükelçi Erciyes, ve organizasyon için YTB Başkanı Köse'ye teşekkür ederek, Lübnan'la Türkiye'nin ortak birçok yönü olduğunu ve her iki ülkenin kardeş ülke olduğunu dile getirdi. Ünal sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Biz bu eğitim faaliyetlerine önem verirken sizden herhangi bir çıkar beklentisinde değiliz. Meseleye İngiltere, Amerika ve Fransa gibi bakmıyoruz. Lübnan'dan öğrencilere burs verelim ve yetiştirelim sonrasında bizim çıkarımız için çalışşsın diye bir gayretimiz, kaygımız yok. Biz sadece kardeşlerimizle eğitim işbirliği yapmak istiyoruz. Bu işbirliğinin de ülkeler arasındaki diyaloğa faydası olsun istiyoruz. Çünkü özellikle 100 yıldır bu coğrafyada kararları biz veremiyoruz, bizim yerimize kararları başkaları veriyor. Meselemiz bu coğrafyada kararları coğrafyanın insanının vermesi. Lübnan'ın kaderi Lübnanlılar, Irak'ın kaderini Iraklılar Suriye'nin kaderini Suriyeliler belirlesin istiyoruz."

Programda, TİKA Başkanı Serhat Küçükkurt, Beyrut Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Reha Ermumcu ile Türkiye'den mezun olan Lübnanlılar ve Lübnan'da Türkçe eğitim veren öğretmenler hazır bulundu.

En Çok Aranan Haberler