SAKARYA (İHA) - Sakarya'nın Pamukova İlçesi'nde geçtiğimiz Temmuz ayında meydana gelen ve 39 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasının ardından Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 3. duruşması bugün yapıldı. Duruşmada tutuklu yargılanan birinci makinist Fikret Karabulut'un tahliye talebi reddedildi.
Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya halen Geyve Cezaevi'nde tutuklu bulunan birinci makinist Fikret Karabulut ile tutuksuz yargılanan ikinci makinist Recep Sönmez ve tren şefi Köksal Coşkun, Devlet Demir Yolları avukatları, ölenlerin avukatları, sanıkların avukatları, makinistlerin ve hayatını kaybedenlerin yakınları katıldı.
Geniş güvenlik önlemleri altında yapılan duruşmada söz alan sanıkların avukatları, Pamukova Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından bilirkişiye hazırlatılan rapor ile hükümet tarafından oluşturulan Bağımsız Bilim Kurulu raporunda, sanıkların aleyhine olan beyanları kabul etmediklerini söylediler.
Avukatlar, her 2 raporun incelendiğinde makinistlere sıfır kusur verildiğini, bütün kusurun TCDD'ye verilmesine rağmen makinistlerin suçlu gibi gösterilmesine bir anlam veremediklerini ifade ettiler. Tavşancıl'da meydana ve 9 kişinin öldüğü kazada tutuklanan makinistin 29 gün sonra serbest bırakıldığına dikkat çeken avukatlar, Pamukova'da meydana gelen kazanın üzerinden uzun bir zaman geçmesine rağmen birinci makinist Fikret Karabulut'un halen tutukluluk halinin devam etmesini anlayamadıklarını belirttiler. Her duruşmada tahliye taleplerinin mahkeme tarafından reddedildiğini söyleyen avukatlar, Bağımsız Bilim Kurulu ile Pamukova Savcılığı tarafından oluşturulan bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan raporun birbiri ile çeliştiğini, her iki heyette bulunan bilimadamları ve diğer heyet üyelerinin mahkemeye gelerek tanıklıklarına başvurulmasını istediler.
Sanık Avukatı Mustafa Kıvanç, hızlandırılmış treni kullanan makinistlere 1996 yılında bir eğitim verildiğini, bundan başka makinistlere hiç bir teknik eğitim verilmediğini söyleyerek, "Bilirkişi livreyi doğru okursa, sanıklar beraat edecek. Yanlış okunması durumunda ise mahkum olacaklar" dedi.
Cumhuriyet Savcısı Selçuk Arıcıoğlu, avukatların tahliye istemini reddederken, bilirkişi heyetinin mahkemeye gelerek ifade vermesi talebini de kabul etmedi.
Mahkeme heyeti, delillerin tam olarak toplanmaması, olayın kamuoyunda infiale neden olan bir olay olması nedeniyle duruşmayı 5 Ocak tarihine erteledi.
Mahkeme çıkışında sanık avukatı Mustafa Kıvanç yaptığı açıklamada, devlet ile makinistlerin karşı karşıya getirildiğini söyleyerek, "Yapılan yargılama adil olmadığı gibi anayasaya aykırı bir yargılamadır. Burada tek suçlu Demiryolları'dır. Bu defalarca raporlarda kanıtlanmasına rağmen tahliye taleplerimiz kabul edilmemekte. Müvekkilim 1 gün ceza alsa bile konuyu İnsan Hakları Mahkemesi'ne götüreceğim" dedi.