MALATYA (İHA) - Malatya İl Sağlık Müdürü Sezai Demirel, açıklama yapılana kadar şehir suyunun kaynatılarak içilmesi gerektiğini belirterek, "Son iki günde yapılan incelemede şehir suyunda kirlilik görülmedi. Ancak alınan numunelerin sonucu önümüzdeki hafta açıklanana kadar tedbiri elden bırakmamalıyız" dedi.
İl Sağlık Müdürü Demirel, Sağlık Müdürlüğü'nde Sağlık Bakanlığı Hıfzıssıhha Enstitüsü Mikrobiyoloji Uzmanı Selçuk Bodrum ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi. Demirel, "21 Kasım 2005 tarihinde Malatya il merkezinde başlayan ve artan gastroenterit vakaları dolayısıyla sürdürülen çalışma ve incelemeler değerlendirilmiştir.
Vakaları araştırmak ve gerekli takibi yapmak üzere acilen İl Sağlık Müdürlüğü'nün koordinasyonunda halk sağlığı uzmanı, enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı, mikrobiyoloji ve klinik mikrobiyoloji uzmanının katılımıyla yerel bir komisyon oluşturulmuştur. Alınan bilgi ve laboratuar bulgularının değerlendirilmesi sonucu konunun uzmanlarından oluşan 4 kişilik teknik bir heyet, yerinde inceleme ve değerlendirmelerde bulunmak üzere bakanlığımızca görevlendirilmiştir. Konuyla ilgili olarak tüm kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları ishal vakaları açısından incelemeye alınmıştır.
Toplam vaka sayısı 8 bin 271 olmakla beraber, günlük vaka sayısında anlamlı düşme olup salgın kontrol altına alınmıştır. Hastaların semptomlarına bakıldığında çoğunlukla ishal, bulantı-kusma, karın ağrısı tarzında nonspesifik klinik gösterdikleri anlaşılmaktadır. Vakaların çoğu ayaktan takip ve tedavileri sürdürülen hafif seyirli olgulardır. Halen 16 hastanın yatarak takip ve tedavileri sürdürülmektedir. Hayatı tehdit eden ağır vakaya rastlanmamıştır. Hastaların çoğunun rutin gaita incelemelerinde etiyolojiyi açıklayacak önemli bir patoloji saptanamaması üzerine, ileri tetkikler yapılmış ve birçok gaita örneğinde rotavirüs antijenleri saptanmıştır. Hadisenin büyük oranda viral kaynaklı olduğu anlaşılmıştır"diye konuştu.
Demirel, her gün asgari 40 noktadan su numunesi alınması ve tetkik edilmesi işleminin devam edildiğini bildirdi. Son 2 gündür uç noktalarda dahil alınan numunelerde su kirliliği görülmediğini vurgulayan Demirel, "Serbest klor bakiyesi yeterli düzeye yükselmiş bulunmaktadır. Klor seviyesi eksik olanlara ek klorlama uygulanmıştır. Mikrobiyolojik kirlilik tespit edilmemekle beraber, depoların periyodik temizlik ve dezenfeksiyonları için belediye yetkililerine gerekli önerilerde bulunulmuştur" dedi.
Kernek Şelale Parkı önünde bulunan kuyu suyu boru hattının şebekeden ayrılmasının istendiğini ve bunun belediye yetkililerince sağlandığını söyleyen Sağlık Müdürü, "Şehir şebeke suyunda aranan kriterler bakteriyolojik yönden sağlanmış olup, rota virüsü yönünden yeni su numunelerinin analizleri önümüzdeki hafta içinde belli olduktan sonra kesin sonuç açıklanacaktır" diye konuştu.
Sağlık Bakanlığı Hıfzıssıhha Enstitüsü Mikrobiyoloji Uzmanı Selçuk Bodrum, alınan numunelerin Ankara'ya tahlile gönderildiği, bu tahlil sonucu gelene kadar suların kaynatılarak içilmesine devam edilmesini önerdi.