HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mantarlar hakkında doğru bilinen yanlışlar

Uşak İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı, doğada kendiliğinden yetişen mantarların bilinçsizce tüketilmesine karşı vatandaşları uyararak, "Kültür mantarları dışındaki mantarları vatandaşlarımız kesinlikle yememeli; çünkü bunlar öldürücüdür" dedi.

Mantarlar hakkında doğru bilinen yanlışlar

Uşak İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı yaptığı yazılı açıklamada, doğada kendiliğinden yetişen mantarların bilinçsizce tüketilmesine karşı vatandaşları uyardı. Beslenmede sıkça kullanılan yiyeceklerden olan mantarların genellikle etle aynı besin değeri taşıdığı yolunda bir eğilim olduğunu, oysa mantarın besin değerinin etle aynı olmadığını ifade eden Dr. Taşçı, bilinçsizce doğadan toplanıp yenilen mantarların halk sağlığı açısından önemli bir sorun teşkil ettiğini belirtti. Zehirli ve zehirsiz mantarları birbirinden ayırt etmenin güç olduğunun altını çizen Dr. Taşçı, "Kültür mantarları dışındaki mantarları vatandaşlarımız kesinlikle yememeli; çünkü bu mantarlar öldürücüdür" dedi.

Doğadan toplanan mantarların zehirli olup olmadığının uzmanlar tarafından mikroskopik incelemeler sonucu ayırt edilebileceğini vurgulayan Dr. Taşçı, "Ülkemizde doğada kendiliğinden yetişen mantarları yeme alışkanlığı oldukça yaygındır. Bu mantarların zehirli olup olmadığını ancak uzmanlar tarafından mikroskopik incelemeler sonucu ayırt edebiliyoruz. Bu tür mantarları yedikten sonra zehirlenerek hastanede yatmak zorunda kalan ve ölen yüzlerce vatandaşımız var. Doğada yetişen mantarların bilinçsizce tüketilmesi halk sağlığı açısından önemli bir sorun. Halkın bu konuda bilinçlendirilmesi ve türü bilinmeyen mantarların tüketiminin engellenmesi gerekiyor. İçinde bulunduğumuz mevsim itibariyle doğada yetişen mantarların tüketiminin artacağı ve zehirlenmelerin meydana gelebileceğini düşünüyoruz. Vatandaşlarımıza türü bilinmeyen mantarları tüketmemelerini, bunun yerine kültür mantarı yemelerini tavsiye ediyoruz" diye konuştu.

Türü bilinmeyen mantarların tüketilmesi durumunda gelişen mantar zehirlenmelerinde kardiyovasküler bozuklular, çarpıntı, şuur bozuklukları, bulantı, kusma, ishal, yüksek ateş ve solunum ve dolaşım yetersizliği gibi belirtilerin olduğunu kaydeden Dr. Taşçı, "Böyle durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Satın alacağınız mantarın ambalajlı olmasına, nerede üretildiğine, imal ve son kullanma tarihlerinin olup olmadığına bakmamız gerekiyor. Bunun dışında halk arasında mantarlarla ilgili doğru bildiğimizi sandığımız yanlışlar var. Bunlar, pişirilen mantarın zehri kaybolur, zehirli mantar gümüş kaşıkla kaynatılırsa kaşık kararır, sirkeli, tuzlu suda kaynatmak mantarın zehrini ortadan kaldırır, mantar yoğurtla yenilirse zehirlemez, kurutulmuş mantar zehirlemez, mantar çayırda yetişirse zehirlemez, koparılınca mantarın rengi değişmez ise zehirsizdir, mavileşirse zehirlidir, salyangozlar zehirli mantarı yemez ve ağaç üstündeki mantarlar zehirlemez. Mantarlarla ilgili yukarıdaki bu doğru bildiğimizi sandığımız veriler yanlıştır. Çünkü doğada yetişen mantarın zehirli olup olmadığını anlamak mümkün değildir" şeklinde konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler