HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mat Collishaw'dan sanal gerçeklik sergisi: "Eşikler"

Sanatçı Mat Collishaw: - "Eninde sonunda sanal gerçekliği kullanmam gerektiğin biliyordum. Sanal gerçeklik, görselliği yeniden oluşturmak için çok güçlü bir araç ve teknoloji bu yönde ilerliyor" - "Talbot'ın 1839 yılında açtığı ilk fotoğraf baskı sergisi de bu sergi gibiydi. Fotoğraf daha yeni ortaya çıkıyordu ve toplum tarafından yeni anlaşılıyordu. Benim sergim de sanal gerçekliğin yeni öğrenildiği bir dönemde açıldı. Bugün sanal gerçeklik nasıl yeni bir teknolojiyse, 1839'da fotoğraf da öyleydi"

İSTANBUL (AA) - Sanatçı Mat Collishaw, sanal gerçeklik teknolojisiyle dünyanın ilk fotoğraflarının görülebileceği bir sergiyi yeniden tasarladığını belirterek, "Eninde sonunda sanal gerçekliği kullanmam gerektiğin biliyordum. Sanal gerçeklik, görselliği yeniden oluşturmak için çok güçlü bir araç ve teknoloji bu yönde ilerliyor." dedi.

Yapı Kredi Kültür Sanat'ın ev sahipliğindeki, Eşikler "Thresholds" adlı sanal gerçeklik sergisi, dünya turnesi kapsamında ilk yurt dışı gösterimine İstanbul'da başladı.

Fotoğraf sanatıyla teknolojiyi bir arada deneyimleme imkanı tanıyan sergisinin ilk gösterimini geçen sene Londra Somerset House'da gerçekleştiren Collishaw, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fotoğraf baskı teknolojisinin ilk örneklerinden 93 eserin görülebileceği üç boyutlu bir çalışma hazırladıklarını anlattı.

Türkiye'de ilk kez sanal gerçekliği bir sergide kullanan sanatçı, "Eninde sonunda sanal gerçekliği kullanmam gerektiğin biliyordum. Sanal gerçeklik, görselliği yeniden oluşturmak için çok güçlü bir araç ve teknoloji bu yönde ilerliyor." dedi.

Collishaw, 30-40 yıldır üzerinde çalışılan sanal gerçeklik teknolojisinin, araştırma laboratuvarından çıkıp uygulanabilir bir araca dönüştüğünü ve 2 yıldır hayatımızda aktif olarak yer almaya başladığını belirterek, şunları söyledi:

"Elimdeki görselleri temel alabileceğim bir çalışma olsun istedim. Sonuçta bu bir fotoğraf sergisi. İngiliz bilim adamı William Henry Fox Talbot'ın 1839 yılında Birmingham'da açtığı dünyanın ilk fotoğraf baskı sergisi de bu sergi gibiydi. Fotoğraf daha yeni ortaya çıkıyordu ve toplum tarafından yeni anlaşılıyordu. Benim sergim de sanal gerçekliğin yeni öğrenildiği bir dönemde açıldı. Bugün sanal gerçeklik nasıl yeni bir teknolojiyse, 1839'da fotoğraf da öyleydi."

Talbot'un sergisinin açıldığı 19. yüzyılda oy kullanma hakları olmadığı ve endüstriyel gelişmenin işlerini ellerinden alacağını düşündükleri için protesto gösterileri yapmakta olan işçi örgütü Çartistler’in ses ve görüntülerini de sergiye taşıyan sanatçı, dönemin sosyal yapısıyla bugün arasında bir bağ kurduğunu dile getirdi.

Mat Collishaw, sergisinde yer alan Çartistler gibi bugünün insanlarının da robotlara teslim olduğunu ve teknolojik gelişmelerle birlikte işlerini kaybetmekten korktuklarını söyledi.

Sergiye gelenlerin görselliğin hayatımızda ne kadar önemli olduğunu ve dünyayı nasıl etkilediğini, fotoğraf gibi sanal gerçekliğin de görsel olarak önemli bir gelişme olduğunu görmelerini ayrıca dönemin figürlerinden Çartistler'in hikayesindeki sosyal mesajları da bugüne uyarlayarak almalarını umduğunu ifade etti.

İzleyiciyi adeta zamanda yolculuğa çıkararak dünyanın ilk fotoğraf sergisine götüren sergide, fotoğrafın ilk örnekleri sanal gerçeklik teknolojisiyle tasarlanmış gözlük, kulaklık ve özel donanımlar sayesinde üç boyutlu olarak görülebiliyor.

Bu teknolojik sergiyi gezen kişi, dijital ortamda tasarlanmış vitrin, eşya ve yüzeylere dokunup, yanmakta olan şömineyi hissedebiliyor. Pencereden bakıldığında 3 boyutlu olarak görünen dönemin işçi örgütü Çartistler’in protesto seslerini de duyabiliyor.

Young British Artists (Genç Britanyalı Sanatçılar) topluluğunun önemli bir üyesi olan Collishaw, 1988'de katıldığı "Freeze" sergisi ve 1990'da açtığı ilk kişisel sergisinden bu yana çağdaş sanat sahnesinde etkileyici eserler ortaya koyuyor.

İlk gösterimi 2017'de Londra'da gerçekleşen ve dünya turnesi kapsamında ilk yurt dışı gösterimini İstanbul'da yapan sanal gerçeklik sergisi, 29 Temmuz'a kadar Yapı Kredi Kültür Sanat'ta görülebilecek.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler