HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mavi gözlü dev evine dönüyor!

Mavi gözlü dev evine dönüyor!

Bakanlar Kurulu ünlü şair Nâzım Hikmet'in 1951'de kaldırılan vatandaşlık hakkının tekrar verilmesini kararlaştırdı. Ailesi isterse Nâzım'ın Moskova'da bulunan mezarı da getirilecek..

Türk şiirinin büyük ustası, dünyanın tanıdığı en önemli sanatçılardan şair Nazım Hikmet, 58 yıl önce çıkarıldığı Türk vatandaşlığına dönüyor. Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan kararnameyle 25 Temmuz 1951 tarihinde vatandaşlıktan çıkarılan Nazım Hikmet Türk vatandaşlığına alınıyor. SABAH'ın edindiği bilgiye gore, 17 aralık günü Başbakan Tayyip Erdoğan ile Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın katıldığı Konya'daki Şebi Arus törenlerinin dönüşünde, Nazım'la ilgili atılacak tarihi adımın kararı verildi.

Erdoğan: bu işi bekletmeyin

Başbakan Erdoğan, Günay'a, "Nazım Hikmet ile ilgili ne yapabiliriz?"" diye sordu. Bunun üzerine Günay, "Vatandaşlıktan çıkarılması kararını iptal edebiliriz. Bunu da bir kararnameyle yaparız" dedi. Erdoğan'ın yanıtı ise "O zaman durmayın. Hemen yapın" oldu. Günay, "Önce İçişleri Bakanımızla görüşeyim. Hukuki incelemeyi tamamlayalım. Talimatınızla Bakanlar Kurulu'ndan çıkarırız" dedi. Başbakan da bunun üzerine yeniden, "Bunu bekletmeyelim. Hemen gündeme alalım" karşılığını verdi.Bakan Günay, son rötuşları yaptıktan sonra teklifi hazırladı ve kararname İçişleri Bakanlığı'nın önerisi olarak Bakanlar Kurulu'na geldi.

Günay: Vefa borcumuzu ödedik

Günay, Nazım Hikmet'in mezarının Moskova'dan getirilmesi için oğluyla görüşüp görüşmeyeceği sorusu üzerine, "Memed Nazım bu işe sıcak bakmıyor. Aile sıcak bakmazsa bizim de Rusya'dan böyle bir talebimizin olması doğru olmaz. Ama tekrar konuşulur" dedi. "Kurtuluş Savaşı destanının 90. yılında bunun şiirini yazan şaire vefa borcumuzu ödedik" diyen Günay, "Kim Nazım Hikmet'in "Memleketim, Bir Vapur Geçer Varna Önünden şiirlerini okuyup da etkilenmez, gözleri dolmaz. Başbakan'a minettarım" dedi.

Çiçek: Anlamı kalmamıştı

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek de kararla ilgili şunları söyledi: "Eski Türk Ceza Kanunu'nun 141 ve 142. maddesine göre Türk vatandaşlığından çıkarılmış olan Nazım Hikmet'in tekrar Türk vatandaşlığına dönmesine imkan veren Bakanlar Kurulu kararı bugün (dün) imzaya açılmış ve tamamlanmıştır. Doğru bir iş yapmış olduğumuzu düşünüyoruz. Artık gereği, anlamı kalmamış, hukuki dayanakları kalmamış bu kararın da ortadan kaldırılması gerekmekteydi." 1902 yılında Selanik'te doğan ve 1963 yılında Moskova'da hayatını kaybeden Nazım Hikmet, şiirleri ve yazıları yüzünden birçok defa yargılandı. İstanbul, Ankara, Çankırı ve Bursa cezaevlerinde 12 yılı aşkın kaldı. 1950'de bir af yasasıyla salıverildi. Ancak öldürüleceği yolundaki duyumlar üzerine yurtdışına kaçtı. 25 Temmuz 1951'de Bakanlar Kurulu tarafından Türk vatandaşlığından çıkarılmasına karar verildi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler