HABER

MB: Enflasyon hedefi tehlikede değil

ANKARA (İHA) - Merkez Bankası, içinde bulunulan dönemde gözlenen maliyet artışlarının 2004 enflasyon hedefini olumsuz etkilemeyeceğini bildirdi.

Merkez Bankası 2004-II "Para Politikası Raporu"nu yayınladı. Raporun genel değerlendirme bölümünde, uygulanmakta olan program çerçevesinde 2004 yılı ilk yarısında büyüme, üretim ve enflasyon verilerinin, son iki yılda gerçekleşen yüksek büyüme-düşen enflasyon eğiliminin 2004 yılında da devam edeceğine işaret ettiği belirtildi.

Yılın ikinci üç aylık döneminde Türk Lirasındaki değer kaybının ve kamu fiyatlarındaki artışların yarattığı olumsuz maliyet gelişmelerine karşın, verimlilik artışının devam etmesiyle fiyatlar üzerinde baskının sınırlı kaldığı ifade edildi.

Merkez Bankası'nın 2004-II Para Politikası Raporu'nda şöyle denildi:

"Kapasite kullanım oranlarının son üç çeyrek itibariyle yükselmeye devam etmesi yeni yatırım ihtiyacını doğurmuş, yatırım harcamalarının artmasıyla sermaye-emek oranı büyümüş, sonuç olarak verimlilik artışları ve birim işgücü maliyetlerindeki düşüş devam etmiştir. Ayrıca, özel tüketim harcamalarındaki artışın tüm tüketim gruplarına eşit yansımamış olması ve sıkı maliye politikası çerçevesinde uygulanmakta olan gelirler politikasının zorunlu tüketim mallarına olan talebi sınırlandırması da iç talepteki canlanmanın tüketici fiyatları üzerinde talep yönlü bir baskı oluşturmasını engellemiştir. Bu gelişmeler sonucu tüketici fiyatları enflasyonu 2004 yılının ikinci çeyreğinde de gerilemeye devam etmiş ve Haziran sonunda yıllık yüzde 8.6 oranında gerçekleşmiştir."

Merkez Bankası raporunda, yılın ilk yarısında maliyetlerdeki artış nedeniyle hızlanan imalat sanayi fiyat artışlarının yılın geri kalan kısmında yavaşlama eğilimine gireceğinin öngörüldüğü bildirdi. Rapora göre, uygulanmakta olan ekonomik program çerçevesinde 2004 yılı ilk yarısındaki büyüme, üretim ve enflasyon verileri, son 2 yılda gerçekleşen yüksek büyüme-düşen enflasyon eğiliminin 2004 yılında da devam edeceğine işaret edildi. Yılın ikinci üç ayında TL'deki değer kaybının ve kamu fiyatlarındaki artışların oluşturduğu olumsuz maliyet gelişmelerine karşılık, verimlilik artışının devam etmesiyle fiyatlar üzerindeki baskı sınırlı kaldı.

Birim işgücü maliyetlerindeki düşüş sürerken, özel tüketim harcamalarındaki artışın tüm tüketim kesimlerine yansımamış olması ve gelirler politikasının zorunlu tüketim mallarına olan talep sınırlaması da iç talepteki canlanmanın tüketici fiyatları üzerinde talep yönlü bir baskı oluşturmasını engelledi. Rapora göre, yılın ilk yarısında maliyetlerdeki artış nedeniyle hızlanan imalat sanayi fiyat artışlarının yılın geri kalan kısmında yavaşlama eğilimine gireceği öngörülüyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler