HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

MEB'den ailelere şiddete karşı öneriler

Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda şiddetin önlenmesiyle ilgili çalışmalar kapsamında, ailelerin dikkat etmesi gereken konular ve alabilecekleri önlemlerle ilgili "öneriler paketi" hazırladı.

MEB'den ailelere şiddete karşı öneriler

MEB-UNICEF iş birliğiyle hazırlanan çalışma raporunda "Fiziksel İstismar", "Fiziksel istismarın sonuçları", "Aile İçi Şiddet", "Aile İçi Şiddetin Çocuk Üzerindeki Olası Etkileri", "Çocuklar Arasındaki Duygusal ve Fiziksel İstismar", "Sindirme Davranışlar", "Çocuğun Sindirildiğinin belirtileri", "Sindiren Çocuğun Özellikleri", "Anne-Babaların Bilmesi Gerekenler" ve "Ebeveynlere Öneriler" başlıklarıyla şiddet konusu çeşitli açılardan ele alınıyor.

"Şiddetin öğrenildiği" vurgulanan raporda, aile içi şiddet davranışlarına tanık olan ya da bu davranışlara maruz kalan çocukların problem ya da çatışma çözmek için şiddeti benimseme olasılığının yüksek olduğu belirtildi.

Raporda, ebeveynlere şu önerilerde bulunuldu:

- Çocuğunuzun hangi TV programlarını izlediğini takip edin. TV, sinema ve medyadan şiddet içerikli mesajlara maruz kaldıklarını göz ardı etmeyin. İzledikleri bu görüntüleri taklit edebileceklerini unutmayın.

- Oynadıkları bilgisayar oyunlarını gözden geçirin. Bu oyunlarda şiddet normalleştirilebilir. (Araba kullanırken bir adamı ezmenin puan kazandırması gibi)

- Video-bilgisayar oyunları, TV veya komşularda görebileceği şiddet olayları hakkında konuşun. Çevrelerinde ve medyada gördükleri şiddet olaylarının gerçek
hayatta nelerle sonuçlanabileceğini kafalarında canlandırmalarını isteyin,

- Sorunları nasıl çözdüğünüzü çocuklarınızla paylaşın,

- Çocuğunuzun öfke patlamasını, aşırı kavga etmesini, hayvanlara şiddet uygulamasını, arkadaşının olmamasını izleyin,

- Ne zaman özür dilediğini, özür dilemenin ona ne kattığını ve kaybettirdiğini konuşun,

- Affetmeyi öğrenmezse intikam duygularını besleyecek ve içindeki öfke beklenmedik bir anda patlayarak şiddet sergilemesine yol açacaktır. Affedebilmeyi öğretin,

- Çocuğunuzla iletişim kanallarını açık tutmaya çalışın, Arkadaşlarını tanımaya çalışın, eve davet etmesine izin verin. (AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler