HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mercan: Türk-Ermeni sürecine zarar verir

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan, Ermeni tasarısının Amerikan Kongresinde ele alınmasının, Türkiye-Ermenistan arasındaki normalizasyon sürecine zarar verebileceği uyarısında bulundu.

ABD'nin başkenti Washington'da temaslarda bulunan TBMM heyetinin üyeleriyle birlikte, Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) adlı düşünce kuruluşunda konferans veren Mercan, Türk-Amerikan ilişkilerinin "zirve noktada" olduğunu, bu ilişkilerin düzeyinin sadece "model ortaklık" olarak kategorize edilebileceğini ifade etti.

İki ülke ilişkilerinin bölgesel ve stratejik konularda birlikte çalıştıklarına, Irak'tan, Orta Doğu'ya, İran'dan Afganistan ve Pakistan'a, Kafkaslar'dan Balkanlar'a kadar çok sayıda alanda yakın istişare içinde olduklarına değinen Mercan, "Yönetim düzeyinde sahip olduğumuz ilişkiler hiç bu kadar iyi ve detaylı bir düzeye erişmemişti" dedi.

Mercan, Türkiye'nin, bölgesine yönelik çok kapsamlı bir yaklaşım içinde olduğu ve "denklemdeki herhangi bir değişikliğin" tüm bölgesel ve küresel aktörlerin yararına olması gerektiğini kaydetti.

Türk dış politikasının, yumuşak güç kapasitesiyle, bölgesel sorunların çözümü ve bu sayede barış ve istikrara katkıda bulunmayı amaçladığını kaydederek, bunun Kafkaslar için de geçerli olduğunu bildiren Mercan, Kafkasların karmaşık yapısına işaret ederek, bu bölgedeki statükoda meydana gelebilecek herhangi bir değişiklikten tüm tarafların yararlanabilmesi için kapsamlı yaklaşımın sergilenmesinin şart olduğunu belirtti.

Mercan, bu anlayışla ve iyi niyetle Ermenistan ile iki protokol imzaladıklarını belirterek, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin daha iyi olması gerektiğini, Ermenistan'a yönelik yakınlaşma politikasının hayata geçirilmesinin, diğer ikili sorunların çözümünü de beraberinde getireceğini umduklarını kaydetti.

"Türk-Ermeni yakınlaşması tüm bölge için önemli. Herkesin bundan yarar görmesi gerekiyor" diyen Mercan, Türkiye'nin protokolleri bu nedenle imzaladığına işaret etti.

Mercan, 1915 olaylarının, siyasetçiler değil, bağımsız tarihçiler, uzmanlar ve entellektüeller tarafından araştırılması gerektiğine değinerek, "Günün sonunda, ortaya çıkan tespitler ne olursa olsun biz sonucu üstlenmeye hazırız" dedi.

Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin protokollerle ilgili gerekçeli kararı gibi "zorluklara" rağmen sürecin devam ettiğini söyleyen Mercan, tam bu sürecin ortasında, ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesinin Ermeni tasarısını görüşme kararı aldığına dikkati çekerek, bu tasarıya iki açıdan karşı çıktıklarını belirtti.

Mercan, "iki yönetimin protokoller imzalamış ve 1915 olaylarıyla ilgili iddialarının, tarih komisyonuyla kanıtlanması gerektiğinde hemfikir olmuşken ve süreçte bir tıkanma da yokken, Kongre'nin neden bu konuyu ele aldığını anlamakta zorluk çektiğini" belirtti.

Bunun sürece çok zarar vereceği ve süreci tehlikeye atabileceği uyarısında bulunan ve Türk halkının bu konudaki çok hassas tavrına işaret eden Mercan, Türkiye ile ABD arasında da yoğun bir diyalog ve "mükemmel ilişki" sürüyorken Kongre'nin bu konuyu gündeme getirmesinin "ABD'nin bir dostu" olarak kendisini endişelendirdiğini söyledi.

Express


En Çok Aranan Haberler