ANKARA (İHA) - Başbakanlık, "mevzuat kirliliği"ne son vermek amacıyla tüm Cumhuriyet hükümetleri döneminde yayımlanan toplam 2 bin 585 genelgeden bin 220 adedini yürürlükten kaldırıyor.
Dönemin Başbakanlık Müsteşarı Alparslan Türkeş'in kadın memurlar için çıkardığı "örgü" ve makam şoförleri için yayımladığı "dedikodu" genelgesi başta olmak üzere yüzlerce Başbakanlık genelgesi tarih olacak. Bin 220 Başbakanlık genelgesinin yürürlükten kaldırılmasını öngören genelgenin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yarın Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor. Yapılan düzenleme çerçevesinde 70 genelge güncelleştirilirken, yürürlükte sadece 429 genelge kalacak. Çalışma kapsamında vatandaşların yürürlükteki tüm genelgelere internet ortamından erişimi sağlanacak. Ayrıca genelge fihristi çıkarılarak kitaplaştırılacak.
Başbakanlık, yürürlükteki mevzuatın sadeleştirilmesi, kırtasiyeciliğe ve karışıklığa yol açmaması amacıyla başlattığı çalışmaların beşinci ayağını tamamladı. Daha önce kanunları, tüzükleri, Bakanlar Kurulu yönetmeliklerini ve bakanlıkların çıkardığı yönetmelikleri gözden geçiren Başbakanlık, şimdi de çalışma hayatını zorlaştıran, gereksiz iş ve işlemlere yol açan Başbakanlık genelgelerini ayıkladı. Başbakanlık genelgelerini sadeleştirme amacıyla 2.5 yıl önce başlatılan çalışmalar sonuçlandı. Tüm cumhuriyet hükümetleri döneminde yayımlanan genelgeleri mercek altına alan Başbakanlık, tüm genelgeleri gözden geçirdi. Yapılan çalışma doğrultusunda tüm Başbakanlık genelgelerinin yürürlük durumları geçirilirek fihristinin hazırlanması, güncelliklerini yitirenlerin yürürlükten kaldırılması, aynı konudakilerin birleştirilmesi ve güncellenmesine ihtiyaç duyulanların tespit edilmesi sağlandı. Düzenleme ile 1 Ocak 1960 tarihinden 28 Aralık 2006 tarihine kadar yayımlanmış bulunan toplam 2 bin 585 genelgeden daha önce yürürlükten kaldırılan 936'sının hangi genelgeler olduğu tespit edildi. Yeni çalışma çerçevesinde bin 220 genelgenin daha yürürlükten kaldırılması, 70'inin de güncellenmesine karar verildi. "Mevzuat kirliliği"ne son vermek amacıyla başlatılan çalışma sonucunda 429 Başbakanlık genelgesinin de yürürlükte devam etmesi kararlaştırıldı. Yürürlükten kaldırılmasına karar verilen bin 220 genelgeden "gizli, çok gizli, kişiye özel veya hizmete özel" kaydıyla yayımlanmış bulunan 135 adet genelge ve dağıtımlı yazı ise yine 'gizli' bir genelgeyle yürürlükten kaldırılarak ilgili kamu ve kuruluşlarına bildirildi. Bin 220 genelgenin yürürlükten kaldırılması amacıyla hazırlanan genelgenin Başbakan Erdoğan imzasıyla yarın Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor. Çalışmanın tüm aşamaları tamamlandığında Başbakanlık tarafından yayımlanmış bulunan genelge ve genelge niteliğindeki talimat yazılarının tamamı elden geçirilmiş olacak. Düzenleme ile genelge fihristi çıkarılarak, kitaplaştırılacak. Çalışma kapsamında vatandaşların da basılı halde veya internet ortamında genelgelere kolayca erişimi sağlanacak.
Başbakanlık Müsteşarı Prof. Dr. Ömer Dinçer yapılan çalışmayı, "Cumhuriyet tarihimizde hukuki düzenleme ve mevzuat olarak ne yaşanmışsa gözden geçilirek sadeleştirildi, güncelleştirildi ya da yürürlükten kaldırıldı. Kullanılabilecek olanların da erişimi kolaylaştırılacak. Yeni düzenleme ile vatandaşlarımız kendilerine verilen hak ve sorumlulukları görme imkanına kavuşacak. Mevzuatı derli toplu hale getiriyoruz" sözleriyle açıkladı.
İLGİNÇ GENELGELER DE TARİH OLUYOR...
Başbakanlık'ın yeni düzenlemesiyle birçok ilginç genelge de tarih olacak. Yürürlükten kaldırılan genelgeler arasında
1960 yılında dönemin Başbakanlık Müsteşarı Kurmay Albay Alparslan Türkeş'in Başbakanlık namına imzaladığı "dedikodu" ve kadın memurlar için çıkarılan "örgü" genelgesi de bulunuyor. Türkeş imzalı "gizli" genelgeler şöyle:
"- Makam arabası şoförlerinin çeşitli şekilde zararlı dedikodu yapmakta olduğu öğrenilmiştir. Bu durumda bakanlığınıza veya bakanlığınıza bağlı kuruluşlarda makam aracı şoförlerinin bu durumda olanlarının değiştirilmesi hususunda gereğini rica ederim
- Birçok daire ve müesseselerde çalışan kadın memurların mesai saatleri içinde örgü örmek gibi bazı işlerle uğraştıkları müşahade olunmuştur. Mesai saatleri dahilinde başka işlere vakit bulan bu gibi personelin bulunduğu kadroların fuzuli yer işgal ettiği aşikar olduğundan kadroların tasarrufa alınmasını rica ederim
- Düşük iktidarın batak icraatını ve yüz karasını belirten Kara Kitap adında Basın Yayın Umum Müdürlüğü tarafından bir kitap hazırlanmaktadır. Bu kitaba girecek mahiyetteki dokümanın ilgili genel müdürlüğe gönderilmesini rica ederim."
Tarihe karışacak genelgeler arasında 1982 yılında dönemin Başbakanı Bülend Ulusu tarafından nöbetçi memurlarla ilgili yayımlanan şu genelge de bulunuyor:
"Kamu kurum ve kuruluşlarında güvenlik ve sivil savunma hizmetlerinin yürütülebilmesi için güvenlik özel talimatına uygun olarak nöbetçi memuru bulundurulmaktadır. Nöbete bırakılan memurlardan bazılarının bina girişi önüne masa ve sandalye koymak suretiyle, gömlekle, atletle ve ayakları çıplak bir şekilde oturdukları öğrenilmiş ve müşahede edilmiştir. Mevcut aksaklıkların giderilmesi ve nöbetçi memurların devlet memurluğuna yakışır tutum ve davranış içinde bulunmalarını sağlamak maksadıyla bazı tedbirlerin alınması gerekli görülmüştür. Bu nedenle nöbetçi memur görev mahallini terk etmeyecektir. Bina girişi öne, kişiye özel veya hizmete özel" kaydıyla yayımlanmış üne masa ve sandalye konulmak suretiyle kesinlikle oturulmayacaktır. Nöbetçi memurun kılık ve kıyafeti 'Devlet Memurlarının Kılık ve Kıyafetlerine Yönelik Yönetmelik'e uygun olacaktır. Nöbet yerleri ve nöbetçi memurlar, amirlerce ve özellikle savunma sekreterliklerince zaman zaman denetlenecektir. Denetlemeler sonucu kusurlu görülen memurlar hakkında gerekli soruşturma açılacaktır. Denetleme görevini yerine getirmeyen veya kusurlu bulunanlar hakkında işlem yapmayan amir hakkında gerekli soruşturma açılacaktır."
YÜKSEK SESLE MEŞRUBAT SATILMASINA YASAK GETİREN GENELGE 1971 yılında Başbakan namına Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sadi Koçaş'ın imzasıyla yayımlanan ve yürürlükten kaldırılacak olan "meşrubat" genelgesi de şöyle:
"Bütün devlet dairelerinde, okullarda, mahkemelerde, modern devlet ilkesiyle bağdaşmayan ve laubalilik örneği olarak yüksek sesle meşrubat satılmaktadır. Ayrıca bu meşrubatı satanların kılık kıyafeti bozuk ve yaşları küçük kimselerdir. Çeşitli zamanlarda Başbakanlığa yapılan şikayetlerden bu durumu memurlarımızı ve iş takip eden vatandaşlarımızı rencide ettiği anlaşılmıştır. Bu nedenle bütün devlet dairelerinde bu şekilde meşrubat satılmaması, meşrubat satacak olanların muntazam ve temiz kıyafetli, iyi görünüşlü ve 18 yaşından büyük, sağlık karneleri bulunan kişilerden seçilmesi ve sık sık muayene olmaları lazımdır. Memurların da çay-kahve içme bahanesiyle işlerini aksatmamalarının daire amirlerince sağlanmasını, bu emrin bütün devlet dairelerine tamim edilerek uygulanmasının teminini rica ederim."