Milli Saraylar, yayınlarını genişletiyor. Önemli prestij kitaplara imza atan Milli Saraylar, son olarak "Osmanlı Sarayında Japon Rüzgarı" adlı kitabı hazırlayarak, meraklıların ilgisine sundu.
Kitap, TBMM Başkanı Cemil Çiçek önsözüyle basıldı. Çiçek, önsözünde, Türkiye ile Japonya arasında çok eskilere dayanan dostane bir tarihin söz konusu olduğunu belirterek, "Resmi ilişkileri daha çok Sultan Abdülhamid devrine borçluyuz. Dış ilişkilere önem veren abdülhamit devrinde Japonya'ya resmi temaslariçin Ertuğrul Fırkateyni'nin gönderilmesi iki ülke arasındaki ilişkileri kuvvetlendirmiştir" dedi.
Dolmabahçe Sarayı'nın gerek mimari gerekse eşyalarıyla modernleşmenin sembolü olduğunu kaydeden Çiçek, Japon eserlerinin Dolmabahçe ve diğer saraylardaki Milli Saraylar envanterinin önemli kısmını oluşturduğunu ifade etti. Çiçek, Milli Saraylar Koleksiyonu'nda sanatsal zevkin ürünü ve Osmanlı-Japon ilişkilerinin sonucu olarak görmüş olan Japon menşeli eserlerden yola çıkılarak hazırlanan "Osmanlı Sarayında Japon Rüzgarı" adlı eserin, dönemin sanat eserleri aracılığıyla köklü bir devlet geleneği ve parlak kültürel geçmişin sahibi Osmanlı İmparatorluğu ile Japonya arasındaki kültürel ilişkileri ve ortak geçmişi bir kez daha aydınlattığını kaydetti.
Çiçek, "Milli Saraylar müze araştırmacılara ve Japon sanat uzmanları tarafından hazırlanan sanat, tarih ve uluslararası ilişkiler açısından günümüzde de bizlere nemli katkılar sağlayacak olan bu çalışa, Japonya ile varolan geleneksel dostluk ilişkilerimize yeni bir boyut kazandırmaktadır"dedi.
Kitapta, "Türk-Japon ilişkileri ve İstanbul, Osmanlı Sarayı'nda Japonya'dan esintiler, 19. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu ve Japonya ilişkilerinde ilk ziyaretler ve ilk ziyafetler, Sultan 2. Abdülhamid ve marangoz kalemleriyle kazınan dostluk, Japon sanatının batıdaki etkileri, Cayın tarihçesi Osmanlı İmparatorluğu ve Japonya'da çay kültürü, Japonya'dan Osmanlı Sarayı'na sultanların Japon porselen hazinesi, son dönem Osmanlı Sarayında Japon üretimi ve etkili dekoratif eserler, 19. yüzyıl Osmanlı sarayında değişen hayat tarzının objeleri ve Japon üslubunda mobilyalar, Dolmabahçe Sarayı'nda Japon ihracat sanat eserlerine örnek" yazıları yer alıyor.