Mısır hükümetinin, ülkenin üst üste saldırılara maruz kalan Sina Yarımadası bölgesindeki 3 bin 200 aileyi evlerinden tahliye ettiği ve bölgedeki binaları da güvenlik gerekçesiyleyıktığı belirtildi.
İnsan hakları örgütü Human Rights Watch'ın raporunda 2013'ten bu yana devam eden operasyonun, Gazze Şeridi sınırındaki evleri yıkarak 'tampon bölge' oluşturmayı amaçladığı ifade ediliyor.
Human Rights Watch, Mısır'ın bu uygulamasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurguluyor ve evleri yıkılan ailelere ya hiç haber verilmediğini ya da yıkımdan sadece birkaç gün önce bilgi verildiğini, maddi olarak da ailelerin zararlarının telafi edilmediğini iddia ediyor.
Human Rights Watch raporundaki uydu fotoğrafı karşılaştırmaları çok sayıda binanın tamamen yıkıldığını gösteriyor.
ABD merkezli Human Rights Watch'ın raporundaki iddialara şu ana kadar Mısır hükümetinden herhangi bir yanıt gelmedi.
Zorla tahliyeRaporda Mısır ile Gazze Şeridi sınırındaki 1 kilometrelik alanda bulunan tüm evlerin ve ekim alanlarının yok edildiği aktarılıyor ve Mısır ordusunun kontrolsüzce patlayıcı kullandığı savunuluyor.
Sina Yarımadası'nı görüntüleyen uydu fotoğraflarını inceleyen ve evlerinden tahliye edilenlerle konuşan Human Rights Watch, hükümetin nihai amacının 79 kilometrelik Gazze Şeridi'nin tümünü 'tampon bölge' haline getirmek olduğunu da iddia etti.
Ancak raporda Sina Yarımadası'ndaki bu toplu ev yıkımlarını haklı kılabilecek kanıtlara da ulaşılamadığını belirtiyor.
'Silahlar Libya'dan geliyor'Mısır hükümeti bölgede bir tampon bölge oluşturup kaçakçıların kullandığı tünelleri etkisiz hale getirmeyi amaçladığını ifade ediyor.
Mısırlı ve İsrailli yetkililerin açıklamalarına vurgu yapılan raporda, bölgede etkin olan radikal İslamcı grupların ağır silahları Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki kaçakçı tünellerinden değil, Libya'dan ülkeye soktuğunun altı çiziliyor.
Raporda kaçakçı tünellerinin tespit edilmesi için Mısır ordusu envanterindeki teçhizatın neden kullanılmadığı ve bunun yerine toplu bina yıkımlarının tercih edildiği de sorgulanıyor.
Sina Yarımadası'ndaki radikal İslamcı gruplar 2013'teki askeri darbenin ardından saldırılarını artırmıştı.
O tarihten bu yana aralarında sivillerin de bulunduğu 3 bin 600'den fazla kişi saldırılarda hayatını kaybetti.