HABER

Mısırda ithalat hazırlığı

Ankara (AA)- Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (TÜRKİYEM-BİR) Başkanı Ülkü Karakuş, bu yıl üretimde düşüş yaşanan mısırda fiyatın 40 YKr'nin üzerine çıkması nedeniyle, yem ve hayvancılık sektörünün mağduriyetinin önlenmesi için ithalat hazırlıklarının başladığını bildirdi.

Karakuş, yaptığı açıklamada, sektörün uzun süredir mısır konusunda yaşadığı sıkıntı üzerine, konunun, geçen hafta, Toprak Mahsulleri Ofisi'nde (TMO)gerçekleştirilen toplantıda değerlendirildiğini söyledi.

Yem sanayicileri, yumurta ve tavuk üreticileri, süt ve et sanayicileri, nişasta bazlı şeker üreten sanayicilerin derneklerinin temsilcileri ile Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) yetkililerinin de katıldığı toplantıda, TMO yetkililerinin bir sunuş yaptığını kaydeden Karakuş, şöyle devam etti:

"TMO yetkilileri, mısır fiyatlarındaki artışın, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye?de de mısır rekoltesindeki düşüşten, dünya mısır fiyatlarındaki artıştan ve kanatlı sektöründeki kapasite artışından kaynaklandığını belirtti. Ayrıca hububat ürünlerinin kullanım alanlarının enerji sektörüne kaymasının da, talebin, dolayısıyla fiyatın artmasında etkili olduğu kaydedildi. Toplantıda, sektörün ithalatın gerekliliği konusundaki anlattıkları, kamu temsilcileri tarafından olumlu bulundu. Bu konunun en kısa sürede Bakanlar Kurulu'nun gündemine sunulacağı belirtildi."

Türkiye'de, 2006-2007 sezonunda sektörün 3 milyon ton, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) ise 3,8 milyon ton olarak tahmin ettiği mısır üretiminin sektörün taleplerini karşılamayacak düzeyde olduğunu vurgulayan Karakuş, "Eğer ithalat yapılmazsa, fiyatın 50 YKr'ye ulaşmasından endişe ediyoruz. Mısır fiyatında kantarın topuzu kaçtı. Çiftçi yüzde 100'ün üzerinde kar ediyor" dedi.Mısırda ithalatın kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Ülkü Karakuş, mevcut yüzde 130 vergi ile ithalatın mümkün olmadığına da işaret ederek, "Gümrüksüz mısır ithalatı için tarife kontenjanı açılması veya doğrudan TMO'nun doğrudan ithalat yapması"nın en uygun çözüm olacağını kaydetti.
Sektör, fiyatların dengelenmesi için 800 bin ton ithalat gerektiğini kaydediyor.

Kamu yetkilileri ise dünyada hububat rekoltesinde düşüş nedeniyle mısırın uluslararası fiyatının 100 dolar/tondan 160-180 dolara kadar çıktığını belirterek, sıfır gümrükle ithalat için tarife kontenjanı açılsa bile, ithalat nedeniyle yurt içi fiyatların fazla düşmeyeceğini, ancak fiyat artışının önleneceğini ifade ediyor.

Üretimdeki düşüş ve piyasada yeterli fiyatın oluşması nedeniyle TMO, 2006 yılı için mısır alım fiyatı açıklamadı ve hiç alım yapmadı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler