ADANA (İHA) - Avea CEO'su Cüneyt Türktan, sektörde Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemleri (3G) lisanslarının bu yıl sonu verilebileceği yönünde bir beklenti olduğunu belirterek, "Önümüzdeki yıl, 3G için tam zamanı, hatta belki de 4G için hazırlık yapmamız gerekecek" dedi.
Türktan, yaptığı açıklamada, Avea olarak üçüncü nesil teknolojiye verdikleri önemin altını çizdi. 3G teknolojisine daha önce girilmemesinin, serbest rekabet kurallarının olmamasından kaynaklandığına dikkat çeken Türktan, "Bu sene sonu gibi bir beklenti var ve üçüncü jenerasyon lisansları verilecek. Türkiye'nin bu konuda biraz gecikmesinden dolayı avantajları var. Birincisi daha kaliteli alt yapı ortaya çıktı, ikincisi fiyatlar çok düştü 3-4 senedir. Artı cihazlar çoğaldı. Üçüncü nesille ilgili çok güzel cihazlar var. Çok cazip fiyatlı cihazlar var. Aslında belki de Türkiye için önümüzdeki sene 3G tam zamanı. Hatta belki de 4G için hazırlık yapmamız gereken bir sene diye düşünüyorum gelecek sene" diye konuştu.
3G'de görüntülü telefon konusunun saptırıldığına işaret eden Türktan, şunları kaydetti:
"İnternet bağlantısının görüntüden daha önemli olduğu ortaya çıktı. Hızlı internet bağlantısı. Yani 200 megabitlere kadar dördüncü jenerasyonda çıkacak gibi internet bağlantısı var ki; mobil internetin yaygınlaşmasıyla önemli olan noktada dijitalleşme diyoruz; internete ulaşma, bilgiye ulaşma mobil tarafından da çok rahat yapılabilir. Çok cazip fiyatlarla. Bugün mevcut olmaya başladı o cihazlar. Üçüncü nesilde baktığımız zaman Türkiye'de 2 megabite çıkacak, tabii bunun bir devamı da 200 megabitlere kadar gidiyor. Önemli olan filmleri, videoları, büyük dosyaları çok kısa sürede indirmek, yani hız arttıkça bu ürün yapma imkanı sağlıyor. İlk başlarda data dediğimiz servislerde SMS'le başladı. SMS halen bugün çok yaygın. Logolar, melodiler girdi devreye. Şarkı indirmelere ulaştık. Hızlı internet kullanımıyla film indirme, mobil reklam, kişiye özel konum tabanlı servisler, internet, televizyon bunlar hepsi yavaş yavaş cep telefonu cihazlarına girecek."
Avea olarak, geleceğin servislerini sunmaya başladıklarının altını çizen Türktan, "Şimdiden zaten mevcut servisleri üçüncü nesilde verme imkanımız var ki daha hızlı verme imkanı olacak hızı yükseldiği sürece. Ana ortağımız Türk Telekom'la ortak çalışmalarımız var. Yani yeni neslin, yeni dünyanın teknolojik alt yapısını yaratmak. Bugün baktığınız zaman bir tarafta sabit telefonlar var, bir köşede TTNET var internet tarafında, bir tarafta biz varız mobil tarafta. Bir tarafta radyolar, televizyonlar var.
Bunların aslında hepsinin tek bir cihazda toplanması ki olma ihtimali başladı ve olacak da. Tabii bu servisleri tek bir noktadan tek bir cihazdan müşterilerimize verelim ortak olarak. Buna da yakınsama deniliyor. Yani bütün alt yapıların birbirinin ürünlerinin servisini verme ve birbirlerinin ürününü değişmeli verme. Yani 'bütün sistemlerin yakınsaması' dediğimiz birbirine geçmesi sonunda tüketicinin çok rahat bir şekilde tek cihazla, her yöne, her konuya ulaşabilmesi, en gerçek fiyatla da konuşabilmesi.
Bizim de ana ortağımızla hedefimiz yakınsanmış dediğimiz servisleri sistemleri bir noktadan tüketiciye götürmek. Türkiye'de niye 70 milyon kişi her noktaya ulaşmasın ki. Bizim grup olarak imkanımız var. Elimizde sabit telefon var, mobil telefon var, ADSL var. Bunlarla bütün 70 milyona ihtiyaçlarına göre servisi götürmek. Tüketicinin ayağına kadar gitmek diyebiliriz" dedi.
"3G İÇİN TAM ZAMANI" Avea CEO'si Cüneyt Türktan, üçüncü nesil teknolojiyi Avrupa'nın 5 yıldır kullandığını belirterek, şunları kaydetti:
"Avrupa'da 10 milyar dolara lisans satıldı. Böyle bakıldığında Türkiye'de biraz geç kalındı, ama uygulama açısından bakarsak üçüncü nesil Uzakdoğu'da yeni yeni uygulanmaya başladı. Cihazların çoğalması, alt yapının daha ucuzlamasıyla. Yani Avrupa'da bugün baktığınız zaman üçüncü nesil ne kadar kullanılıyor, 2 nedenle kullanılmıyor. Birincisi yaş ortalaması çok yüksek. Yaş çok önemli. Türkiye'yi Uzakdoğu ile kıyasladığınız zaman Türkiye genç bir nüfus, avantajımız var orada. İkincisi 3G geldiği sürede 5 sene cihaz bulunamıyor. Yani Avrupa öyle bir süreç yaşadı. Şimdi o süreci silersek, verimli olarak bakarsak, bana göre çok doğru zaman. Birincisi bilinçlenmiş bir internet kullanımı var Türkiye'de. İkincisi alt yapı ücretleri çok düştü. Yani eskiden 10 liraya mal ettiğiniz şeyi alt yapıyı şimdi 2 liraya mal edebiliyoruz. Cihazların fiyatı çok yüksekti, cihazlar düşmeye başladı. Bu avantaj nereden geldi, Uzakdoğu'daki patlamalar. Kore'nin üçüncü jenerasyona girmesi, Çin'in aynı şeye girmesi. O patlamaların bize çok artıları var. Bana göre erken girsek çok daha masraflı olur bir sonuç alınabilirdi ama şimdi doğru zamanlara yaklaştık diye düşünüyoruz. Bu doğru zamana yaklaştık derken Uzakdoğu'da dördüncü jenerasyon çalışmaları var. Yine ondan faydalanabiliriz diye düşünüyorum. 3G ve 4G arka arkaya gelebilir. Teknoloji bilinçlenmesi Türkiye'de yeni başladı. Son 4-5 senedir başladı. Hızlı bir efor sarf edildi. İyi bir yol alındı. Bana göre doğru zamanı yakaladık gibi. Bilhassa tüketiciye faydalı olması açısından, hem fiyat açısından hem cihaz fiyatı açısından. Bizim de grup olarak yoğun çalışmalarımız var. Grup olarak yeni teknolojiler konusunda hızlı çalışmalarımız var."
AVEA'NIN 3G YATIRIMLARI Avea olarak özellikle 2 yıldır akıllı santrallere yatırım yaptıklarını kaydeden Türktan, şunları söyledi:
"Bunlar tamamen yeni, üçüncü nesilde kullanılacaktır. Artı internet protokollü alt yapıya yatırım yapıyoruz. Yani bu internet protokollü alt yapı hem akıllı santrallerle daha verimli esnek çalışıyor, verimlilik yaratıyor operasyonda. Hem 3G'ye hazır oluyor hem de internet protokolü olduğu için televizyona dahil oluyor, mobil televizyona. Yapılması gereken yatırımlar, ilave santral yatırımları olacak, ama baz istasyonlarının üçüncü nesle dönüştürülmesi, o da lisans almadan olmuyor. Lisanstan sonra izinle
yapıyorsunuz. Bir tek baz istasyonları var. Bu sene sonu lisanslar verilirse, herhalde gelecek senenin Haziran-Temmuz ayında servis verilmeye başlanabilir."
"VERGİLER YÜKSEK"
Türktan, katma değerli servislerde kullanımın yarısı vergiye gideceği için kullanımın biraz düşük olacağını vurgulayarak, "Mobil cihazlarda internetin kullanılması, yaygınlaşması açısından bana göre vergiler çok önemli. Tabii ki serviste de vergilerin düşmesi lazım, mücadele ediyoruz ama kademeli düşeceği de söyleniyor, ama daha olmadı. Ama şu anda vergi kalemi olmayan bir internette pekala çok düşük vergi ile başlayabilir ve madem diyoruz Türkiye'de eğitim yaygınlaşmalı, internete giriş yaygınlaşmalı bunun için internet sınıfları yaptık. Aslında bu üçüncü jenerasyonla yaygın bir internete ulaşmanın kolay yolu işte az maliyetle tüketiciye sunmak olur diye düşüyorum. İşte vergiler şu anda önemli bir rol oynuyor" şeklinde konuştu.
Teknolojiyi kullandırmak için vergilerin düşürülmesi gerektiğine dikkat çeken Türktan, "Mevcut sistemde bunu pek diyemiyoruz; çünkü biliyorsunuz Maliye Bakanlığı vergi kalemi olarak koymuş onu. Ama diyoruz ki üçüncü jenerasyonda, veri kullanımında, data kullanımında zaten çok az vergi geliyor, çok az kullanılıyor. 3G'yi hızlandıracaksak, kişilere faydası olması için çok az vergi alınsın diyoruz. Dünya rakamlarına bakıldığında vergiler çok düşük. Abone başına gelir de bizde çok düşük" dedi.