UŞAK (İHA) - Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Uşak Milletvekili Alim Tunç, yaptığı yazılı açıklamada Uşak'ın Banaz ve Kütahya'nın Gediz ilçeleri arasında kalan Murat Dağı'ndaki altın rezervinin işletilebilmesi için yeterli rezervin bulunmadığını söyledi.
ABD'li bir firma tarafından Türk Hükümeti'nin izni alınarak geçtiğimiz yaz, Uşak'ın Banaz ve Kütahya'nın Gediz ilçelerini sınırlayan Murat Dağı'nda başlatılan sondaj çalışmaları sonucu, yeni bir altın madeni rezervi bulunmuştu. Ormanlık alanda yer alan rezervin olduğu bölgelerde ağaçların numaralandırılarak tespit çalışmalarının yapıldığı bildirildi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan AK Partili Alim Tunç, bölgedeki altın ve gümüş rezervinin yüksek ekonomik değer içermediğini ve çalışmaları yürüten firmanın ruhsat izninin de bitmesi nedeniyle çalışmaların sonlandırıldığını söyledi.
AK Parti Uşak Milletvekili Alim Tunç, "Murat Dağı'nda antimaum ve civa mineralizasyonları ile bunlara eşlik eden alterasyon zonları ve yer yer yüksek altın değerleri ile temsil edilen epitermal bir sitemin varlığı söz konusudur. Mineralizasyonlar genellikle KB ve GD doğrultulu kırık batlarıyla ilişkilidir. Kırık sistemlerinin kireçtaşlarını kestiği yerlerde kuvars damarları ve yoğun silisleşme görülür. Sahada Deliktaş tepe yöresinden alınan sistematik örneklerde 400ppb ile 2.4 ppm arasında değişen altın değerlerine rastlanmıştır. Bu örnekler 750x20 metrelik bir alandan alınmış olup zonda ortalama 03ppm altın tenörlü 375000 tonluk bir potansiyel söz konusudur. Bu zonun 300m güneybatısında yol yarmasında 50m boyunca alınan örnekler normali düzeyinde altın değeri 100ppb dışında 12 ppm ve 5,5 ppm altın değerleri verilmiştir. Burada da silisleşmiş kireçtaşlarıyla sınırlı 187500 tonluk potansiyel var. Aynı yol yarmasından lisvenitleşmiş bir zonun yoğun silisifiye ve limonitize kesiminden alınan 3.10 metrelik oluk örneğinin 2,5 metrelik ilk kısmında 11.5 g/t altın, 06 metrelik kısmında ise 2.48 g/t altın değerleri elde edilmiştir. Bu zonun ortalama altın tenörü 9.75 g/t dur. Bu verilere göre 775 ton görünür muhtemel rezerv saptanmıştır" dedi.
Bu yüzey verileri ışığında sahada 1/1.000 ölçekli topografya ve jeoloji haritalarının yapıldığını aynı alanda 50x50 metrelik karelaj yardımıyla toplam 370 adet kayaç örneği alındığını da ifade eden Alim Tunç, " Bu analiz sonuçlarına göre jeokimyasal anomali haritaları hazırlanmış ve bu haritaların yorumlanması sonucunda arama sondajları önerilmiştir. 8 adet lokasyonda toplam 1000 metre civarında sondaj yapılmıştır. Bu sondajlara ait karotlardan toplam 413 adet örnek alınmıştır. Bu örnekler başta altın ve gümüş olmak üzere değişik elementler için analiz edilmiştir. Örneklerde 1.9 g/t'a varan altın ve 25 g/t'a varan gümüş değerleri saptanmış. Fakat bu değerler tek tek ve oldukça dağınıklık göstermekte olup ekonomik bir rezerv oluşturmaktan uzak görülmektedir. Sonuç olarak yüzeyde göreceli yüksek değer içeren ve anomali oluşturan zonların derine doğru ekonomik olabilecek yüksek altın ve gümüş içermedikleri sonucuna verılmış ve ruhsat süresinin bitmesi nedeniyle de çalışmalar sonlandırılmıştır" diye konuştu.