İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Libya Dışişleri Bakanı Musa Kusa'ya adalet karşısında herhangi bir dokunulmazlık verilmeyeceğini açıkladı.
Hague, Kusa'nın yetkililerle görüşmelerinin devam ettiğini de ekledi.
Bakan Hague, Kusa'nın İngiltere'ye gelmesinin Kaddafi rejiminin bölünmüş, baskı altında ve içeriden çöküyor olduğunu gösterdiğini de söyledi.
Kaddafi rejiminin diğer üyelerine yapılan taraf değiştirme ve Libya için daha iyi bir geleceği benimseme çağrısını da Hague konuşması sırasında yineledi.
30 Mart akşam saatlerinde İngiltere'ye ulaşan Libya Dışişleri Bakanı Musa Kusa, burada yetkililer tarafından sorgulanmıştı.
Ülkeye İngiliz askeri uçağıyla geldiği düşünülen Kusa'nın, Londra'nın batısındaki Farnborough havaalanına indiği açıklandı.
Ancak Libya hükümeti Kusa'nın taraf değiştirdiğini reddetti ve diplomatik bir görev için İngiltere'ye gittiğini söyledi.
Kusa'nın sorgulanması sonrasında İngiliz Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan ilk açıklamada, "Bize görevini bıraktığını söyledi" denmişti.
Açıklama, "Musa Kusa, Kaddafi hükümetinin önde gelen isimlerinden ve görevi rejimi uluslararası düzeyde temsil etmekti. Artık bunu yapmak istemiyor" sözleriyle devam etmişti.
BBC'nin diplomasi muhabiri Humphrey Hawksley, İngiliz istihbarat yetkililerinin Kusa'nın rejimle ilgili bildiklerini Kaddafi iktidarını sona erdirmek için kullanmayı umduğunu aktarıyor.
AFP haber ajansına açıklama yapan ve isminin gizli kalmasını isteyen Amerikan üst düzey hükümet yetkilisi, "Bu çok önemli bir taraf değiştirme anı ve Kaddafi'nin çevresindekilerin zamanın dolduğunu düşündüğünü gösteriyor" dedi.
Libya hükümetinin önde gelen isimlerinden Kusa'nın İngiltere'ye Tunus'tan geçtiği bildirildi.
Libya Dışişleri Bakanı Musa Kusa'nın İngiltere'ye gelişi, Kaddafi güçlerinin Libya'daki isyancıları geri püskürttükleri bir sıraya rastlıyor.
Kaddafi'ye sadık güçler, kilit önemdeki petrol limanı Ras Lanuf ve yakınlardaki Bin Cevad kentinin kontrolünü, Başkent Trablus yönünde önemli kazanımlar elde ederek ilerleyen Libyalı isyancıların elinden geri aldı.
BBC'nin Ecdebiye kentindeki muhabiri Ben Brown, isyancıların cepheye destek gönderdiğini, gönderilen mühimmat arasında dört adet Katyuşa roket sistemi de olduğunu söylüyor.
Brown, isyancıların Kaddafi'nin ordusunun disiplini ve silah üstünlüğü ile mücadele edemediğini de ekliyor.
Ülkenin batısında yer alan ve isyancıların kontrolünde olan Misrata kenti de Kaddafi yanlısı güçlerin yoğun saldırısı altında.