KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Myom tedavisi hakkında bilmeniz gerekenler

    Myomlar rahimin düz kas hücrelerinden kaynaklı iyi huylu urlardır. Yaptıkları belirtiler ve tedavi şekilleri; yerleşim yeri, büyüklükleri ve büyüme hızına göre değişir.

    Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ayşe Serçin Külsoy, myom tedavisi hakkında oldukça faydalı açıklamalarda bulunarak, aklımıza takılan tüm merak edilen soruları bizler için açıkladı.

    Myom tedavisinde kullanılan bir grup enjektabl ilaç sonrasında myomlar hızla eski büyüklüğüne geri döndüğü için bu ilaçlar, artık sadece ameliyat öncesi çok büyük myomları biraz küçültüp öyle ameliyata almak amacıyla kullanılmaktadır.

    MYOM TEDAVİSİNDE KALICI ÇÖZÜM GETİREN İLAÇ TEDAVİSİ VAR MI?

    Bugün için myomların tedavisinde kalıcı çözüm getiren başka bir ilaç tedavisi yoktur. Az sayıda ve küçük; maksimum 2-3 cm çaplı myomlar ya da rahimin dış yüzüne yerleşmiş olup adet kanaması miktarını arttırmayan myomlarda tedavi myomların düzenli aralıklarla 3 ila 6 ayda bir takip edilmesidir.

    Çok sayıda ya da 5-6 cm den daha büyük çaplı myomlar ya da adet kanamalarının fazlalaşmasına yol açan myomlar, cerrahi olarak çıkarılmalıdır. Bu cerrahi yine vakanın durumuna göre sadece myomların alınması (myomektomi) ya da rahimin alınması (histerektomi) ya da rahim iç zarına yerleşmiş submukoz küçük myomlarda bazen histeroskopik vaginal yöntemle myomun ablasyonu şeklinde olabilir.

    HIZLA BÜYÜYEN MYOMLARDA TERCİH...

    Hızla büyüyen myomlarda da tercih; bu myomların malignleşme ihtimali göz önüne alınarak cerrahi müdahale ile myomun çıkarılması ve patolojiye gönderilmesi olmalıdır.

    Ameliyat edilemeyecek vakalarda myomların yol açtığı aşırı kanamalardan ve dolayısıyla ağır aneminin yol açtığı sorunlardan hastayı korumak için, kanama miktarını azaltacak ilaçlar ya da hormonlu spiral tercih edilebilir.

    HANGİ BESİNLERDEN UZAK DURMALI?

    Myomlar östrojen hormonuna duyarlı kitleler olduğundan hastalar aşırı östrojen yükünden kaçınmak için hormonlu yiyeceklerden, organik olmayan tavuktan uzak durmalı. Özellikle östrojen hormonunun yapım yeri olan yağ dokusundan zengin karın/göbek bölgelerinden kilo vermeli, spor yapmalıdırlar.

    BİTKİSEL MYOM TEDAVİSİ VAR MI?

    Son olarak her ne kadar hastalar bazı bitkisel yöntemler deneseler de bugüne kadar etkinliği kanıtlanmış herhangi bir bitkisel myom tedavisi yoktur.

    Op. Dr. Ayşe Serçin Külsoy
    Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
    www.camliktipmerkezi.com
    Facebook: @camliktip
    Instagram: @camliktip

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler