NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen bugün Berin'de düzenlenen NATO dışişleri bakanları zirvesinde ittifakın Libya'daki operasyonu için "birkaç uçağa daha" ihtiyacı olduğunu söyledi.
Rasmussen, Berlin'deki toplantıda üye ülkelerden hiçbirinin uçak verme taahhüdünde bulunmadığını, ancak bundan umutlu olduğunu kaydetti.
Genel Sekreter Rasmussen, NATO'nun Libya'da Muammer Kaddafi'ye bağlı güçleri "gün be gün" hedef almaya devam edeceğini vurguladı.
NATO dışişleri bakanları bugün Berlin'de Libya ile ilgili gelişmeleri ele aldılar.
İngiltere ve Fransa, NATO'daki müttefiklerinin operasyonda daha aktif rol üstlenmesini sağlamaya çalışıyor.
Bir Fransız yetkili, Fransız Haber Ajansı AFP'ye verdiği demeçte, NATO'nun 28 üyesinden sadece 6'sının hava saldırılarına katıldığını; bu uçuşlardan yarısını Fransız ve İngiliz savaş uçaklarının gerçekleştirdiğini söyledi.
Berlin'deki zirveyi izleyen BBC muhabiri James Robbins'e göre, Londra ve Paris operasyona daha fazla sayıda NATO ülkesi katılırsa sivillere daha iyi koruma sağlanacağı görüşünde.
Ancak ittifak içinde bu konuda görüş ayrılıkları bulunuyor ve Türkiye ile Almanya operasyona karşı çıkıyor.
NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Kaddafi'ye bağlı güçlerin ağır silahlarını nüfusun yoğun olduğu bölgelere saklaması yüzünden, sivillere zarar vermeden hedefleri vurmak için gelişmiş kara saldırı uçaklarına ihtiyaç olduğunu söyledi.
Rasmussen Berlin'de konuşurken, Libya'nın başkenti Trablus'ta ise kentin üzerinden savaş uçakları uçtu, ardından şiddetli patlamalar duyuldu.
Libya'nın batısında isyancıların kontrolündeki Misrata kentinde de kenti kuşatan Kaddafi güçleri ve isyancılar arasındaki çatışmalar devam etti.
İsyancıların sözcüsü, Reuter ajansına yaptığı açıklamada Kaddafi'ye bağlı güçlerin bu sabah düzenlediği roket saldırısında 23 kişinin öldüğünü söyledi.
Bazı değerlendirmelere göre NATO'nun operasyonların temposunu koruyabilmek için sadece yaklaşık 12 kadar uçağa daha ihtiyacı bulunuyor.
NATO'nun 28 üyesinden Fransa, İngiltere, Kanada, Belçika, Norveç ve Danimarka da dahil olmak üzere sadece birkaçı hava saldırılarına katılıyor.
Amerika Birleşik Devletleri yönetimi ise Amerikan savaş uçaklarının Libya'daki operasyonlara katılmaya devam ettiklerini söylese de operasyonlardaki rolünü azalttı.
da rol almaya devam ettiklerini açıkladı. Başkan Barack Obama, iki hafta önce Libya operasyonlarında Washington'un aktif destek rolünden geçirileceğini söylemişti.
ABD, Orta Doğulu müttefikler ve bazı uluslararası kuruluşlardan oluşuyor.
Bu arada Avrupa Birliği iki hafta önce İngiltere'ye kaçan eski Libya Dışişleri Bakanı Musa Kusa'ya uygulanan mali yaptırımları kaldırma kararı aldı.
Mal varlığı dondurulan Kusa, bundan böyle mallarını kullanabilecek.
AB kararın alınmasında Kaddafi'ye bağlı diğer üst düzey yetkililerin de taraf değiştirmeye teşvik etme isteğinin de etkili olduğunu bildirdi.
Kusa'nın bu hafta Libya temas grubunun Katar'daki toplantısına gitmesine de izin verilmişti.