HABER

Naylon poşet kullanımını azaltın

DİYARBAKIR (İHA) - Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Temel kimyasal maddeler içeren naylon poşetlerin, toprağa ve içine koyulan sebze ve meyveler aracılığıyla insan sağlığına zarar verebildiğini bildirdi.

Dicle Üniversitesi ve Diyarbakır Valiliği işbirliği ile yürütülmekte olan "Bilgilerimizi Diyarbakır'la Paylaşalım Projesi" kapsamında Ali Gaffar Okkan Polis Meslek Yüksek Okulu'nda "Bilmeden çevre ve hayvan katili olmayalım, plastik poşet kullanımına son verelim veya en aza indirelim" sloganıyla plastik poşetlerin kullanımının azaltılmasına yönelik konferans verildi.

Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Temel, poşet ve naylon çantaların, hayatın bir parçası haline geldiğini belirterek, 30 yıl önce çöpleri koymak için poşet ararken günümüzde ise poşetlerin çöp olarak etrafa saçıldığını iletti.

Türkiye'de insan sağlığı için büyük risk taşıdıkları kesinleşen siyah poşetlerin yıllık kullanımının 260 bin ton olduğunu kaydeden Hamdi Temel, diğer naylon poşetlerin kullanımının ise siyah poşetin iki katı olduğunu söyledi.

Kimyasal maddeler içeren naylon poşetlerin, sadece toprağa değil, içine koyulan sebze ve meyveler aracılığıyla insan sağlığına da zarar verebildiğine dikkat çeken Temel, "Özellikle incir, üzüm, çilek gibi poşetle temasta olabilen meyveler taşınmamalı. Bilhassa, kanserojen madde içeren siyah poşetler insan sağlığı açısından çok daha ciddi tehdit oluşturmaktadır. Genellikle seyyar satıcı ve pazar esnafının kullandığı siyah poşetler, pet şişe, kova ve tıbbi atık gibi maddelerin toplanarak tekrar
işlenmesiyle üretiliyor" dedi.

Geri kazanım ile poşetlerin yeniden kazanılabileceğini fakat, çöplerden toplanarak hijyenik olmadan elde edilen koyu renkli naylon poşetlerin, gıda amaçlı kullanılmaması gerektiğini bildiren Kimyager Prof. Dr. Hamdi Temel, geri kazanılan plastikle çocuk oyuncağı üretilmemesi sera örtüleri yapılmaması, sağlık ürünü ya da yiyecek ambalajında kullanılmaması gerektiğini, çünkü bu tarzdaki poşetlerin çok iyi temizlenmeden geri kazanıldığı için bazı hastalık oluşturucu mikroorganizmalar içerebildiğini beyan etti.

Halkın duyarlı olması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Temel, plastik poşetlerin doğaya tekrar karışmasının 400 ila bin yıl sürdüğünü vurguladı.
Türkiye'de de naylon poşet kullanımının sınırlanması gerektiğini aktaran Temel, alınacak tedbirler konusunda şu bilgileri verdi;
"Firmalar promosyon olarak, ajanda, kalemlik, çakmak vs. yerine üzerine firma logosunu bastırarak bez torba dağıtmalarını önerebiliriz. Bütün mağazalar, marketler, alışveriş merkezleri ince poşetin kullanımını tümden kaldırıp, daha kalın ve kaliteli poşetin de parayla satılması uygulamasına geçilebilir. Kese kağıdı kullanarak hem kağıt israfı da önlenebilir. Kese kağıtları çok sağlıklıdır, çünkü yapışkanı bile hamurdan yapılır. Kese kağıtlarına ve fileye yaklaşık 20 yıl önce veda ettik. Tekrar
dönülebilir. Bunları da yapamıyorsak, bilinçli bir tüketici olarak poşet kullanımını en az dereceye indirebiliriz, fazla poşet almayabiliriz. Örneğin fırınlardan poşetle ekmek almayarak bu kampanyaya başlayabiliriz ve belediye fırınlarda poşet kullanımını yasaklayabilir. Yeniden dönüşümü teşvik etmek üzere, eğitim çalışmaları yapılmalı ve naylon poşet toplama sistemleri geliştirilmelidir. Naylon poşetler için açık alanlarda belediyeler, kapalı alanlarda kurum veya işletme sorumluları ayrı çöp toplama
kutuları tahsis etmelidir."

Çok sayıda polis adayının izlediği konferansın sonunda Prof. Dr. Hamdi Temel'e verdiği bilgilerden dolayı teşekkür edilerek kendisine flama takdim edildi.

En Çok Aranan Haberler