HABER

Nemrut'ta 14 saatlik gezi

Nemrut Krater Gölü turizmine dikkat çekmek için 17 kişilik doğasever gurup krater gölün çevresini gezdi.

Nemrut'ta 14 saatlik gezi

BİTLİS (İHA) - Bitlis'te, yeryüzü cenneti olarak adlandırılan ve dünyanın en büyük krater gölü unvanına sahip Nemrut Krater Gölü turizmine dikkat çekmek için 17 kişilik doğasever gurup krater gölün çevresini gezdi.

Türkiye Dağcılık Federasyonu Süphan Doğa Sporları Kulübü Derneği Başkanlığı (SÜPHANDOSD) ile Bitlis'in

Ahlat Kaymakamı Bilal Şentürk, Adilcevaz Kaymakamı Mustafa Çiftçi'nin de içinde bulunduğu 17 kişilik doğasever Nemrut Krater Gölü çevresini gezdi, zirveye çıktı. Tatvan sınırından başlayarak kraterin Ahlat noktasında tamamlanan 14 saatlik gezi ve tırmanış yaklaşık 40 kilometrelik bir yürüyüş ile tamamlandı. Doğaseverler tek amaçlarının yeryüzü cenneti olarak adlandırılan krater gölü ve kalderanın tamamını gezerek buranın turizm potansiyeline dikkat çekmek olduğunu söyledi.

Nemrut Kraterinin2 bin 935 metredeki en yüksek yeri olan Sivritepe İHA muhabirine duygularını anlatan Ahlat Kaymakamı Bilal Şentürk, "Zirvelerde kartalların yaşadığını biliyoruz. Kartallar da özgürlüğün temsilcisidir. Biz de Nemrut'un zirvesine çıkarak özgürlük hissini içimizde hissettik, yaşadık ve mutlu olduk. Ayrıca arkadaşlarımız ile birlikte güzel bir ekip kurarak meşagetli ve uzun bir yolculukla Nemrut Kalderasının çevresini gezmiş olduk. Bu anlamda bireysel olarak ta mutlu olduk" dedi.

Bölgede bulunan Nemrut Krater Gölü'nün doğal güzellikleri ve kayak tesisleriyle turizmde önemli bir yer olduğunu da vurgulayan Kaymakam Şentürk şunları söyledi:

"Nemrut Krater Gölü zirvesine çıktığınız zaman bir tarafta Muş, diğer tarafında Bitlis ilimizin yanı sıra, Göroymak, Adilcevaz, Ahlat, Tatvan ilçelerimizi, diğer taraftan Van ilimizi görebileceğiz çok özel bir yer burası. Sadece seyir için bile buraya gelinir. Kaldı ki kaldera içerisinde 5 göl, çok sayıda lav çıkış merkezi, lav hunisi, sıçratma konisi, sıcak su kaynakları ve 6 adet mağara mevcuttur. Burada yaban hayatı da söz konusudur. Ayrıca Türkiyecin önemli kayak tesisinden bir tanesinin de burada olması kış turizmine de önemli katkı sağlayacaktır. Turizm açısından burasını bir bütün olarak değerlendirildiğinde bölgemizin turizmine büyük hizmet edecektir. Ve tüm tarihi zenginliklerimiz, doğal güzelliklerimiz ile beraber bu potansiyeli özellikle turizme kazandırılacak olunursa bölge halkımızın da ekonomik anlamda refaha kavuşması söz konusu olur. Zaten arzumuzda odur. Bu amaçla Ahlat ve Adilcevaz kaymakamları olarak Süphan Doğa sporları olarak hep beraber bu anlamda, kamu oyu oluşturulması adına bu tür çalışmalardan mutluluk duyuyoruz" dedi.

Nemrut Krater Gölü zirvesinden doğa severlere seslenen SÜPHANDOSD Başkanı Adem Gül ise, "Buradan bütün doğaseverlere, bütün Türkiye'ye ve tüm dağcı dostlara bu bölgedeki güzellikleri görmesini ve yaşamasını istiyorum. Gelinen notaya bakıyorum şimdiye kadar bu faaliyetleri ilimizde yapamadığınız için üzüntülüyüm. Fakat hiçbir şeye geç kalınmış değil" dedi.

NEMRUT KRATER GÖLÜ

Nemrut, Türkiye'nin en büyük krater gölü olup, adını MÖ 2100'de yaşamış Babil Hükümdarı Nemrut'tan alıyor. Nemrut Krateri'nin en son 1411 ve 1441 yıllarında faaliyet gösterdiği varsayılıyor. Nemrut Dağı'nın yüksekliğinin patlamalardan dolayı içte oluşan çökmeler sonucunda 2 bin 935 metre düzeyinde olduğu biliniyor. Dağda oluşan kalderanın yüzölçümünün 40 kilometrekare olduğu belirtiliyor. Çapı 6 kilometre olan Nemrut Krater Gölü, Türkiye'nin birinci, dünyanın ise ikinci büyük krater gölü olarak biliniyor. Kalderanın içerisinde 5 göl, çok sayıda lav çıkış merkezi, lav hunisi, sıçratma konisi, sıcak su kaynakları ve 6 adet mağara bulunuyor. Gölün ortalama derinliği 100 metre, en derin yeri ise 155 metredir. Deniz seviyesinden yüksekliği 2 bin 247 metre olan gölün, Van Gölü'nden 600 metre yüksekte olduğu belirtiliyor.

En Çok Aranan Haberler