HABER

Nükleer silahsızlanmaya Cumhuriyetçi 'çelmesi'

ABD ve Rusya'nın nükleer silahlarını yüzde 30 oranında azaltmasını öngören START-2 Anlaşması'nın onaylanması zora girdi. Yönetim, Cumhuriyetçilerin 'onay işlemleri bu yıla yetişmez' açıklamasına tepki gösterdi.

Kyl'ın anlaşma konusunda itirazları var

Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Joe Biden, Rusya ile imzalanan kilit önemdeki silahsızlanma anlaşmasının onaylanmamasının, ulusal güvenliği tehdit edeceği uyarısında bulundu.

Biden'a göre, uzun müzakereler sonucunda Nisan ayında imzalanan anlaşmanın onaylanıp yürürlüğe girmemesi, iki ülkeyi birbirlerinin niyetleri konusunda bilinmezliğe sürükleyebilir.

Biden'ın çıkışı Senato'daki en kıdemli Cumhuriyetçilerden birinin, START-2 olarak adlandırılan anlaşmanın bu yılın sonuna dek onaylanabileceğini sanmadığı yolundaki sözlerini izliyor.

Jon Kyl, anlaşmayı gerekli şekilde inceleyebilmeleri gerektiğini, bunun oldu bittiye getirilemeyeceğini söylüyor.

Biden ise Kyl'ın muhalefetini kırmak için ülkenin nükleer gücünün modernizasyonu konusundaki kaygılarını gidermeye yöneldi.

Biden nükleer olanakların modernizasyonuna önümüzdeki 10 yılda 80 milyar dolar ayrılacağını, Kyl ile görüşmeleri sonrasında ise, önümüzdeki beş yıl için bu tutara 4,1 milyar dolar daha ekleneceğini duyurdu.

ABD onaylamazsa Rusya da onaylamayacak Kısa adı, Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması sözcüklerinin İngilizce başharflerinden oluşan metnin onaylanabilmesi için üçte iki oranında onay alması, bunun için de her iki partiden de destek görmesi gerekiyor.

Ay başında düzenlenen ara seçimde, Demokratlar yenilgiye uğramıştı.

Bu nedenle eğer sene sonuna dek onay alınamazsa, seçim sonrası dengeleri değişen Kongre Ocak ayında toplandığında, destek bulmak zorlaşacak.

Obama geçen haftaki son buluşmalarında anlaşmanın onayı için çalışacağı sözünü verdi

Oysa anlaşmanın bir an önce onaylanması Başkan Barack Obama için öncelikli siyasi hedeflerinden biriydi.

Obama geçen yıl Nobel Barış Ödülü'nü almasını da büyük oranda nükleer silahsızlanmayı bu şekilde öne çıkarmasına borçluydu.

Anlaşmanın Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'dan da onay alması gerekiyor.

Ancak Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, milletvekillerine Senato'dan geçeceği kesinleşmeden anlaşmayı onaylamama çağrısında bulundu.

START-2 anlaşmasıyla her iki taraf ellerindeki nükleer stoklarını yüzde 30 oranında azaltmayı öngörüyor.

Böylece anlaşma yürürlüğe girdikten sonraki yedi yıl içinde, iki tarafın da elinde 1500'den fazla silah bulunmamasını sağlayacak.

1991'de Baba George Bush ile Mihail Gorbaçov'un başlattığı START süreci sonucunda tarafların ellerindeki silahlar 2.200 düzeyine çekilmişti.

Yeni anlaşma ise ülkelerin birbirlerinin stoklarını denetlemesi için özel bir mekanizma kurulmasını sağlıyor.

En Çok Aranan Haberler