ANKARA (ANKA) - 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü kutlanıyor. Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı Başkanı Erdal Atıcı, öğretmenlerin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü'nü kutlayarak Türkiye'de öğretmenlerin yıllardır ağır ekonomik ve sosyal sorunlar ile savaşarak yaşamaya çalıştığını söyledi. Atıcı, en yüksek öğretmen maaşlarının verildiği ülkenin Almanya, en düşük öğretmen maaşı veren ülkenin ise Türkiye olduğunu kaydederek, şöyle dedi: "Almanya'da göreve yeni başlamış bir ilkokul öğretmeni yılda toplam 38 bin 412 dolar gelir elde etmekte, Yunanistan'da aynı şartlarda bir öğretmen yılda toplam 20 bin 86 dolar kazanmakta iken, bu rakam Türkiye'de 6 bin 358 dolarda kalmaktadır."
Atıcı, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, ILO ile UNESCO'nun öğretmenlerin toplumsal statülerine ilişkin ortak belgeyi kabul ettiği, 5 Ekim 1966 tarihinden beri her yıl 5 Ekim'in Dünya Öğretmenler Günü olarak 100'den fazla ülkede kutlandığını söyledi. Dünya Öğretmenler Günü'nün dünya çocukları için daha iyi bir gelecek sağlamada öğretmenlerin rolünün toplumca anlaşılması ve toplumun dikkatini öğretmen sorunlarına çekmeyi amaçlamadığını ifade eden Atıcı, şunları kaydetti: "Ülkemizde de kutlanan 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü'nde toplumsal geleceğimizin hazırlanmasında emek veren öğretmenlerimize hak ettikleri özlük hakların yanında hak ettikleri itibarın da verilmesi gerekmektedir. Ne yazık ki, ülkemizde öğretmenler yıllardır, ağır ekonomik ve sosyal sorunlar ile savaşarak yaşamaya çalışmaktadır.
Ekonomik açıdan zor durumda bulunan öğretmenler geçinebilmek için ek iş yapmak zorunda kalmaktadır. Bu durum öğretmenlik mesleğinin saygınlığını azalmakta ve öğretmeni öğrencileri karşısında zor duruma düşürmektedir. Özellikle ücretli öğretmenlik, sözleşmeli öğretmenlik gibi uygulamalar öğretmenlik mesleğini yaralamaktadır. Bu uygulamalara derhal son verilmeli ve açıkta bulunan on binlerce öğretmen adayı genç mesleğe kazandırılmalıdır."
Türkiye'deki öğretmen açığı
Ulusal ve uluslar arası raporların Türkiye'nin eğitim alanında çok geride olduğunu ortaya koyduğunu belirten Erdal Atıcı, ATO raporuna göre, Türkiye'de öğretmen açığının yaklaşık 150 bin civarında olduğu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın verilerine göre de, her yıl ilköğretimde 342 bin 290 kişilik bir öğrenci artışı yaşanmasına rağmen, öğretmen artışında bu verilerin yakalanamadığını söyledi. OECD raporlarına göre, AB'de öğrenci sayısının en fazla olduğu ülke olan İngiltere'de öğretmen başına 21 öğrenci düştüğünü, Türkiye'de ise öğretmen başına 26 öğrenci düştüğünü kaydeden Atıcı, bu oranın bölgelere ve illere göre farklılık gösterdiğini, Şırnak'ta öğretmen başına 57, Ağrı'da 48, Mardin'de de 39 öğrenci düştüğünü vurguladı.
En az maaş Türkiye'de
Atıcı, yapılan araştırmalara göre en yüksek öğretmen maaşlarının verildiği ülkenin Almanya iken en düşük öğretmen maaşı veren ülkenin yine Türkiye olduğunu da kaydederek şöyle dedi: "Buna göre Almanya'da göreve yeni başlamış bir ilkokul öğretmeni yılda toplam 38 bin 412 dolar gelir elde etmekte, Yunanistan'da aynı şartlarda bir öğretmen yılda toplam 20 bin 86 dolar kazanmakta iken, bu rakam Türkiye'de 6 bin 358 Dolarda kalmaktadır. Sonuç olarak, öğretmenlerimize insanca yaşayabilecekleri, nitelikli hizmet verebilecekleri çalışma ve yaşama koşulları hiç savsaklamadan kısa sürede sağlanmalı, başta maaşlar olmak üzere mesleki ve özlük hakları insan onuruna yaraşır bir düzeye getirilmeli, tüm dünyada olduğu gibi hak ettikleri ilgi, saygı, sağlık güvencesi, sosyal haklar tam olarak sağlanmalıdır.