Sınavı düzenleyen Milli Eğitim Bakanlığının (MEB), sınav sorularının basılması, tasnifi, sevke hazırlanması ve sevk edilmesi için 29 Mayısta başlattığı kapalı devre çalışması devam ediyor.
27 personelin görev yaptığı kapalı devre çalışması, sınavın gerçekleştirileceği gün saat 11.00'de sona erecek. Sınav, tüm illerde ve bazı ilçe merkezlerinde, 2 bin 384 binada, 40 bin 945 salonda yapılacak. Saat 10.00'da başlayacak ve tek oturumda erçekleştirilecek sınav 120 dakika sürecek. Adaylara çoktan seçmeli test uygulanacak.
Sınavda, 388 bin 479'u kız, 423 bin 54'ü erkek toplam 811 bin 533 aday ter dökecek. Sınava, 622 özürlü aday katılacak. Adayların sınava gelirken yanlarında, sınav giriş belgesi ile özel bir kimliklerini (nüfus cüzdanı, pasaport), en az 2 adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, yumuşak ve leke bırakmayan silgi ve bir kalemtıraş bulundurmaları gerekiyor.
OKS kılavuzunda yer alan kurallara göre adaylar, başı açık, temiz, düzenli ve aşırılığa kaçmayan bir kıyafetle sınava girecekler. Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için adaylar, en geç saat 09.30'da sınava girecekleri okulda hazır bulunacaklar.
Sınavda "A" ve "B" olmak üzere iki adet soru kitapçığı kullanılacak. Her iki tür soru kitapçığında da aynı sorular bulunacak,ancak soru numaraları farklı olacak. Adayların sınava başlamadan önce mutlaka kendilerine verilen soru kitapçığının türünü cevap kağıdına kodlamaları gerekiyor. Soru kitapçığının yanlış kodlanması veya boş bırakılması halinde adayın sınavı geçersiz sayılacak.
Sınav başladıktan sonra 30 dakika içinde gelen adaylar sınava alınacak. Sınav başladıktan sonra adaylar ilk 60 dakika içinde sınav salonundan çıkamayacaklar. Adayların, sınava gelirken yanlarında çağrı cihazı, telsiz, cep telefonu gibi haberleşme araçları, cep bilgisayarı, her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar, saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler, müsvedde kağıdı, defter, kitap, sözlük, hesap cetveli ve benzeri araçlar getirmeleri yasaklandı.
Bu yasaklara uymadığı herhangi bir yolla saptanan adayların sınavı iptal edilecek ve sınava devam etmelerine izin verilmeyecek. Sınav sonuçları 10 Temmuzda açıklanacak. Adaylar, okul tercihlerini 11-21 Temmuz tarihleri arasında internet üzerinden yapacaklar. Yerleştirme sonuçları 28 Temmuzda duyurulacak. 29 Temmuz- 4 Ağustos tarihleri arasında kayıtlar yaptırılacak.
Kayıtlar sonucunda boş kontenjanlar için ikinci yerleştirme yapılacak. Bu amaçla 7-13 Ağustos tarihleri arasında adaylardan ikinci tercih başvuruları alınacak. İkini yerleştirme sonuçları 20 Ağustosta açıklanacak ve kayıtlar 21-24 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.