ADANA (İHA) - Adana İl Sağlık Müdürü Sadettin Özsürekcigil, havaların soğumasıyla birlikte üst solunun yolu hastalıklarının da yaygınlaşmaya başladığını belirterek, vatandaşları özellikle grip hastalığına karşı dikkatli olmaya çağırdı.
Solunum yollarında hastalık yapan çok sayıda etkenin var olduğuna, grip hastalığına sebep olan virüsün de bunlardan sadece biri olduğuna dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Özsürekcigil, "Grip hastalığı başka hastalıklarla karıştırılmamalıdır. Grip, İnfluenza A ve İnfluenza B adında iki virüsün sebep olduğu viral bir hastalıktır. Salgınlar bu iki virüsten biri ile veya karışık olarak 3-4 yılda bir görülebilir" dedi. Grip virüsünün damlacık yolu ve direkt temas ile kişiler arasında bulaşmaya neden olduğunu belirten Özsürekcigil, "Özellikle ağız ve burun akıntılarının bulaştığı ellerin temizlenmesi ve öksürüp aksırırken ağız ve burun damlacıkları çevreye sıçramayacak şeklide kapatılması, hastalığın bulaşmasını önleyecektir" diye konuştu.
Grip hastalığı devam ettiği sürece kişinin hastalığı çevresine bulaştırabileceğine dikkat çeken Özsürekcigil şunları söyledi:
"Grip tanısı için mutlaka laboratuvar incelemelerine gerek vardır. Bu da Ankara Refik Saydam Merkez Hıfzıssıhha Başkanlığı Viroloji Laboratuarı'nda yapılmaktadır. 'Grip hastalığının öldürücü bir hastalık olduğu' ifadesinin bütün toplumu kapsayacak şekilde kullanılması büyük hatadır. Grip, özellikle 65 yaş üzerinde kronik kalp, böbrek, akciğer veya metabolizma hastalığı olan, bağışıklık sistemini baskılayacak hastalığı olan kişiler için riskli bir hastalık olabilmektedir. Bu nedenle grip aşışı bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de sadece risk taşıyan kişiler ve temaslıları için önerilmektedir. Grip aşısı vücutta 1-2 hafta içinde koruyucu düzeye ulaşır. Grip hastaları yatak istirahatinin yanı sıra, bol sıvı gıda ve vitamin desteği almalıdır" diye konuştu.